Z pole rovnou do kuchyně. Zájem o zeleninové bedýnky stále roste

24. březen 2017

Drobní zemědělci začínají mít napilno. Přichází totiž sezóna farmářských trhů a takzvaného bedýnkového prodeje. O dovoz ovoce a zeleniny přímo domů má zájem čím dál víc lidí a někteří pěstitelé zdaleka nezvládají pokrýt poptávku.

Z pole rovnou do kuchyně. Tak nějak by se dala ve stručnosti popsat čím dál populárnější služba lokálních farmářů, tedy rozvoz bedýnek se zeleninou. Jejich sezóna teprve začíná, drobní zemědělci ale už teď nestíhají vyřizovat všechny objednávky. Patří mezi ně třeba i nezávislá místostarostka Svésedlic Martina Partschová, právě na její farmu se vypravila naše redaktorka.

Zahrada Martiny Partschové, místostarostky ze Svésedlic na Olomoucku, se teprve probouzí ze zimního spánku, už teď se ale ozývá řada zájemců o její bedýnky se zeleninou. S rozvozem začala spolu s manželem před třemi lety a od té doby se díky rostoucímu zájmu lidí stala z koníčku živnost vyplňující veškerý volný čas.

„Začínali jsme na menším políčku, úplně na začátku byla vlastně jen zahrada, asi bychom to tak nerozšiřovali, kdyby ten zájem od lidí nebyl,“ říká Martina Partschová a dodává, že zeleninové bedýnky si nejvíce žádají lidé v Olomouci, ale i v okolních vesnicích. Přímo k nim domů manželé Partschovi zeleninu vozí každý týden, od května do září.

Zkušenost s nákupem zeleniny přímo od farmáře má i paní Zuzana z Olomouce a objednání bedýnek plánuje i na letošek: „Dost to nyní zvažuji, kvůli mému malému synovi, až začneme přikrmovat, bych mu ráda dopřála nějakou čistší zeleninu a ovoce, než to co je na pultech supermarketu.“

Právě mladé rodiny z měst kupují produkty lokálních farmářů nejčastěji, potvrzuje pěstitel Jakub Špunar z Brodku u Přerova. Zeleninové bedýnky začal díky velkému zájmu vozit lidem už v polovině března: „Den od dne zájem roste, zájem o zeleninové bedýnky, hlavně maminky na mateřské chtějí pro své děti dobrou a kvalitní zeleninu a chtějí znát, odkud zelenina je."

I přes vyšší cenu se poptávka po zelenině od lokálních pěstitelů zvyšuje. Ti proto nedokáží vyhovět všem zájemcům. „Musíme spíše lidi odmítat, musíme říct, že je bohužel stav bedýnek naplněný,“ uzavírá Martina Partschová.

Spustit audio