Z Pradědu možná zmizí koloběžky. Ochranáři neudělili provozovateli povolení k vjezdu autem

22. leden 2018

Horské koloběžky jsou hitem posledních let. Na Pradědu v Jeseníkách ale podle ochranářů přírody nemají podobné komerční aktivity s ohledem k velkému množství pěších turistů co dělat. I proto teď zamítli povolení pro auto, které koloběžky na vrchol přepravovalo.

Auta v Národní přírodní rezervaci Praděd nevidí ochranáři rádi. Jde o nejcennější území pohoří, kde platí ta nejpřísnější pravidla. „Brali jsme taky ohled na to, že v téhle lokalitě je obrovská návštěvnost,“ vysvětluje rozhodnutí Správy CHKO Jeseníky její vedoucí Petr Šaj. „Čím dál častěji se na nás obrací návštěvníci této lokality, necítí se tu bezpečně,“ dodává.

Na Praděd míří po cestě z Ovčárny přes 350 tisíc lidí ročně a podle záznamů z čidel jich neustále přibývá, zejména v letní sezóně. Na trase často zasahuje také horská služba, jak potvrdil záchranář Jiří Hejtmánek: „Je to cesta, po které chodí lidi, běhají psi, chodí se v protisměru, jezdí tu koloběžky. Úrazy se tady prostě stávají.“

Půjčovna koloběžek působí na Pradědu už 10 let. Teď přes zimu má ale společnost Sun ski sport koloběžky uskladněné v Jeseníku. „Tady máme sklad koloběžek a zároveň servis,“ ukazuje halu zástupce společnosti Stanislav Orel.

Společnost chce půjčovnu koloběžek udržet

Koloběžky na vrchol přepravují pracovníci společnosti auty. Doteď si povolenku pro vjezd půjčovali. Netušili přitom, že musí mít svou vlastní. Na to je upozornili ochranáři přírody až před nedávnem. „Děláme si revizi všech povolení k vjezdu a jejich využívání, případně zneužívání, a z toho vyplývá taky omezení téhle aktivity,“ uvedl Petr Šaj, který je přesvědčený, že terén v okolí Pradědu není vhodný pro provoz koloběžek.

Společnost Sun ski sport chce ale udělat vše pro to, aby jej zachránila. „Každý rok to bylo lepší a lepší, hodně lidí se nám vracelo. Uděláme maximum proto, aby ty koloběžky zůstaly na Pradědu,“ komentuje vedoucí půjčovny Jana Keppertová.

„Krizový scénář máme a máme i víc návrhů. Ve hře jsou i elektrokoloběžky. Nechceme odcházet. Určitě není na prvním místě to, že je to pro nás obrovský zisk, ale je to z naší strany dlouhodobá investice, kterou by nám takhle jednorázovým zákazem zničili. Navíc nabízíme práci několika lidem,“ doplnil Stanislav Orel. Věří, že se nakonec s ochranáři přírody dohodne na kompromisu.

České radiokomunikace, které vlastní vysílač na Pradědu i cestu vedoucí na Ovčárnu, rekreační aktivity tolerují. Pokud neohrožují provoz vysílacích služeb nebo majetek společnosti, nemají proti nim podle svého vyjádření žádné výhrady.

autor: aja
Spustit audio