Z přestupků při protestu na dole Bílina je podezřelých 280 aktivistů. Češi i cizinci

1. červenec 2018 13:25

Policie při sobotním protestu proti těžbě uhlí na dole Bílina na Mostecku zajistila 280 lidí. Podezřívá je z přestupků.

Policie většinu z nich už propustila, jak řekla v neděli mluvčí krajské policie Jana Slámová. Pětidenní klimatický tábor v Louce u Litvínova v neděli 1. července končí. Severočeské doly budou škody kvůli zastavení prací v lomu Bílina teprve vyčíslovat.

V sobotu 30. června ráno se 16 aktivistů připoutalo na vrcholu rypadla v lomu Bílina. Od té doby stála těžba, Severočeské doly obnovily provoz po 12 hodinách.
Rypadlo lidé opustili zhruba po 15 hodinách. Mezitím několik stovek aktivistů z různých evropských zemí pochodovalo podél hrany lomu. Několik desítek z nich opustilo legálně vymezenou trasu a vtrhlo do dolu, policisté je postupně zajistili a odvezli na služebny.
Podle policie je celkem 130 lidí podezřelých z přestupku proti veřejnému pořádku a neuposlechnutí výzvy policie a dalších 150 lidí z neuposlechnutí výzvy policie a z neoprávněného vniknutí do důlního díla.

Většinu zadržených už policie propustila

Před nedělním polednem zůstávalo na policii ještě deset lidí, ostatní už policisté propustili. Přestupek budou místní obecní úřady řešit nejen s účastníky z Česka, ale také s Němci či Brity a dalšími cizinci.

Dopoledne během protestního pochodu vybočily nečekaně zhruba dvě stovky lidí z vymezené trasy a pokusily se proniknout do lomu Bílina. Na místě je obklopili policejní těžkooděnci.

„Zamýšleli jsme zastavit těžbu uhlí,“ prohlašují aktivisté z hnutí Limity jsme my. Považují ji za škodlivou kvůli změnám klimatu.

Nedělní pochod se nekonal, doly sčítají škody

Pochodů se během klimatického kempu uskutečnilo pět, největší byl sobotní. Mluvčí Severočeských dolů Lukáš Kopecký řekl, že nahlášen byl pochod také na neděli. „Přijel ale pouze organizátor nám oznámit, že nikdo z účastníků kempu už nemá o tuto akci zájem,“ uvedl Kopecký.

Organizátoři považují klimakemp za úspěšný. „Je to z našeho pohledu určitě velký úspěch. Přijelo dvojnásobně víc lidí než na první ročník. Je to příslib do budoucna, že se hnutím za klimatickou spravedlnost v České republice musí počítat,“ řekl Radek Kubala z hnutí Limity jsme my. Další akce už v rámci kempu lidé podle něj neplánují, účastníci jej postupně opouští.

Proniknout do lomu Bílina se účastníkům podařilo už loni při prvním ročníku klimakempu. Tehdy Severočeské doly musely kvůli protestu na několik hodin zastavit těžbu skrývkových hornin. Škoda ale společnosti nevznikla, protože protest se odehrával na místě, kde byla plánovaná dvoutýdenní odstávka.

Důl Bílina
autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související