Za černou skládku hrozí Určicím na Prostějovsku pokuta až 50 milionů korun

26. září 2016

Vysoká pokuta hrozí Určicím na Prostějovsku. Inspekce životního prostředí je tak chce potrestat za černou skládku, na kterou roky lidé a firmy z okolí se svolením úřadu ukládali stavební odpad.

Kvůli skandálu musel skončit i tamní starosta. Určice teď s úředníky řeší, co bude se skládkou dál. Peníze na likvidaci obec nemá.

„V tom údolí kdysi také tekl potok. V současné době už tu neteče,“ ukazuje nezávislá místostarostka Určic Marie Slezáková.

Obci za to, že umožnila firmám a lidem vyvážet odpady za město, hrozí vysoká pokuta. Pokračuje ředitel olomoucké Inspekce životního prostředí Radek Pallós: „V tom správním řízení hrozí obci teoretická pokuta až 50 milionů korun. Je třeba říct, že inspekce v případě sankčních řízení musí zvážit všechny okolnosti a přihlédnout k závažnosti porušení.“

Marie Slezáková stojí na hranici černé skládky. Chrání ji zamčená závora. Ta tady ale podle Slezákové nebyla vždy: „Od té závory měl klíč bývalý pan starosta a dva zaměstnanci obce. Nekontrolovaně se tady naváželo na skládku,“ říká.

Bývalý starosta Vlastimil Konšel oponuje: „Já jsem přesvědčený o tom, že závora bývala zavřená. Pokud bývala otevřená, tak to není vina starosty. Ten nemůže být na více místech najednou. Na to má zaměstnance.“

Černá skládka v Určicích

Skládka je podle něj oplocená jen z jedné strany. „Jenom přes pole. Tam se jezdilo. Tomu nebylo možné zabránit. Dělo se to v noci,“ říká Konšel.

Určice teď budou muset zaplatit pokutu, inspekce jim možná uloží i sanaci skládky. „Nejhorší je, že budeme muset zpracovat analýzu rizik a budeme muset tuto skládku sanovat a to bude obec stát nemalé prostředky. Peníze budeme muset najít v rozpočtu obce,“ dodává Slezáková.

Černá skládka v Určicích vznikla na pozemku původní povolené skládky, která tam fungovala do roku 1995.

Černá skládka v Určicích
autor: tas
Spustit audio