Za dotační podvod stráví exposlanec Wolf šest let ve vězení

16. říjen 2012

Za zneužití státní dotace 11 milionů korun půjde bývalý poslanec Petr Wolf do vězení na šest let. Původní pětiletý trest, který mu uložil ostravský krajský soud, mu dnes zpřísnil Vrchní soud v Olomouci. Jeho ženě uložil tříletý trest s podmíněným odkladem na pět let.

Soud vyměřil Petru Wolfovi i vyšší peněžitý trest. Zaplatit musí pět milionů korun, jeho manželka milion korun.

„To je taková trestná činnost, která musela být náležitě připravena předem. Páchali ji po delší dobu, protože dotace tímto způsobem čerpali zhruba po dobu dva a půl roku a zneužili k tomu i svých postavení jako jednatelů obchodních společností,“ odůvodňuje zvýšení trestu předseda senátu Petr Angyalossy.

Dodává, že „v případě pana obžalovaného Wolfa také nelze přehlédnout, že takto činil jako poslanec. Takováto osoba by přece jenom měla mít vyšší morální kredit, aby v první řadě ctila zákony a nikoli, aby je zneužívala ve svůj prospěch.“

Petr Wolf označil rozsudek za skandální. „Prostě nežijeme v právním státě. Já jsem zcela podle všech náležitostí podal, vypsal, to co jsem měl podat na ministerstvo, ministerstvo všechno kontrolovalo. Já jsem zpracoval projekt, odvedl jsem práci, za tu práci jsem postupně dostával finance a za to mne teď odsoudili,“ řekl Wolf po vynesení rozsudku.

Dotace čerpali v letech 2004 až 2007 na projekty v oblasti životního prostředí. Podle Wolfa není pravda, že by vykazovali úhradu služeb neexistující firmě, ani že odborníci uvedení v žádosti o dotaci na projektech nepracovali.

„Jak smyšlených? Všichni existovali, všichni psali. Máme výpis z Ruska s kulatým razítkem, že společnost v tu dobu existovala,“ dodal Wolf.

Případem se s největší pravděpodobností bude zabývat Nejvyšší soud.

autor: av
Spustit audio

Více z pořadu