Za hranice všedního popu s Czechingem. Jak projekt pomáhá mladým muzikantům?

7. únor 2018

Hudebně exportní projekt Radia Wave Czeching se stále vyvíjí. I v roce 2017 pomáhal mladým progresivním kapelám, hudebnicím a hudebníkům na cestě k zahraničnímu publiku. Který hudební projekt byl podle mezinárodní poroty tím nejnadějnějším a jak se v Čechách vyvíjí diskuze o hudebním exportu i jeho reálná podpora? On-line k poslechu do 18. února 2018.

Česká porota Czechingu složená z vlivných hudebních publicistů, hudebních dramaturgů i dramaturgyň nominovala v roce 2017 pět českých hudebních projektů s potenciálem uspět v zahraničí. Od osobitého rock’n’ rollu Lazer Viking přes indie rockové Cold Cold Nights až po výraznou taneční elektroniku experta na modulární syntezátory HRTL, dua WLW8 nebo zpěvačky a producentky Zagami Jericho. Všechny projekty spolu s nominací získaly opět také šanci udělat první významný krok k zahraničnímu publiku.

Vítěz Czechingu, kterého volí mezinárodní porota složená převážné z rozhlasových odborníků napříč Evropou, totiž dostává možnost nahrát v rozhlasových studiích a vydat na vinylu i digitálně nové EP, ale také příležitost zahrát si na největším evropském showcaseovém festivalu Eurosonic Noorderslag v Holandsku, který nejen hudebním fanouškům, ale především hudebním profesionálům představuje budoucí hvězdy populární hudby. Vítěz Czechingu získává také podporu v oblasti propagace, nahrávka je například zařazena do databáze hudební výměny Evropské vysílací unie, kterou využívají evropské veřejnoprávní rozhlasy. Letošní významnou novinkou byla možnost natočit videoklip, který kapelám v propagaci výrazně pomáhá, ale navíc i možnost zahrát si ve dvou zahraničních klubech mezinárodní sítě Liveurope, která podporuje mobilitu mladých umělců.

Absolutní vítězka Czechingu Zagami Jericho a vítěz posluchačského hlasování Lazer Viking byli vyhlášeni v září v rámci akce Czeching showcase, která prezentuje koncerty všech nominovaných a promění vždy jednou za rok garáže Českého rozhlasu v hudební klub. Další novinkou uplynulého ročníku byl diskuzní a vzdělávací program, který se uskutečnil během dne v rámci akce Czeching showcase. Nominovaní hudebníci a hudebnice měli možnost navštívit workshop s odborníky, kteří mají bohaté zkušenosti ze zahraničí, a během odpoledne se uskutečnily debaty se zástupci mezinárodní poroty Czechingu i hlavní zahraniční hvězdou, kterou byla letos významná dramaturgyně a DJka britské stanice BBC Mary Anne Hobbs. Odpolední program podpořila nově zřízená hudebně proexportní kancelář Czech Music Office, která svou podporu směřovala letos například i na výjezdy českých hudebních profesionálů a dvou dalších českých hudebníků na festival Eurosonic.

Letošní ročník největšího evropského showcaseového festivalu Eurosonic Noorderslag znamenal pro Czeching hned trojitý úspěch. Mezinárodní porota Czechingu tam vyslala jako hlavní vítězku Zagami Jericho, ale díky nominaci v Czechingu si na festivalu zahrál i brněnský producent a expert na modulární syntezátory HRTL. Zpěvačka a skladatelka Never Sol, kterou dramaturgové festivalu také vybrali, byla vítězkou prvního ročník Czechingu před pěti lety.

Reportáž z festivalu a dojmy vítězky Czechingu 2017 Zagami Jericho, ale i názory českých i zahraničních odborníků na téma hudební export si můžete poslechnout v dvouhodinovém speciálu z cyklu Večer na téma.

autoři: Mary C , Marie Čtveráčková

Související