Za požár Severochemy v květnu 2017 může zřejmě bývalý zaměstnanec, chtěl ukrást chemikálie

22. březen 2019 08:53

Požár liberecké Severochemy před dvěma lety vznikl kvůli elektrostatickému výboji. Policie teď obvinila zaměstnance, který ho zřejmě způsobil.

Z požáru liberecké Severochemy před dvěma lety obvinila policie jednoho z tehdejších zaměstnanců. Podle obvinění neodborně a protiprávně čerpal chemikálie, a způsobil tak elektrostatický výboj. To pak vedlo k požáru.

Dnes už bývalý zaměstnanec chtěl ukrást chemikálie za 3 000 korun. V rozporu s podnikovými předpisy je čerpal neodborně. Jak policie čin vyhodnotila, říká policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová: „Na základě všech zjištění zahájil komisař služby generální policie vyšetřování, trestní stíhání pro trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti zaměstnance, který se na místě dopustil protiprávního jednání.“

Požár Severochemy v Liberci

Požár vypukl v areálu Severochemy před skoro dvěma lety, přesně 29. května 2017 krátce po poledni. Oheň se rychle šířil a v továrně vybuchovaly i sudy naplněné chemikáliemi. Záchranná služba odvezla jednoho lehce popáleného člověka, který se nadýchal zplodin. Zranil se i jeden hasič. Z továrny a jejího okolí evakuovala policie 50 lidí. Na místě zasahovalo okolo 120 hasičů a desítky hasičských jednotek.

Obviněný zaměstnanec ve firmě nepracuje, krátce po požáru sám podal výpověď. Lidské pochybení bylo jednou z možných verzí, které vyšetřovatelé posuzovali. Nakonec se ale potvrdilo.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související