Za svůj největší hit považuje Petr Kotvald písničku Milujem se čím dál víc

7. duben 2021

Když Petr Kotvald slavil šedesátiny, napsal si k narozeninám první text v životě. Píseň Šedesát zazněla i na jeho velkém koncertě v Kongresovém centru v Praze. Xaverovi se přiznal, že je velmi konzervativní člověk. Už 40 let žije s jednou ženou, a kdyby to šlo, hrál by se stejnými muzikanty a zpíval dokola čtyři písně.

Zpěvákovi nedělá s přibývajícím věkem problém přiznat: „Jsem sebestředný, ale zároveň rodinný typ. Na prvním místě mám jeviště, ale když jsem vážně onemocněl a skončil na JIPu, uvědomil jsem si, jak je důležité rodinné zázemí. Rozhodl jsem se, že uberu z práce a budu se více věnovat sobě a rodině,“ říká Petr Kotvald.

Nové písně i legendární hity

Před týdnem natočil Petr Kotvald nový klip, kde mu se stylingem pomáhal Dušan Chrástek. A na autorskou dvojici Pavel Cmíral a Jindra Parma nedá dopustit: „Textař Pavel Cmíral mi umí napsat perfektní slogany, autor hudby Jindra Parma má zase moderní hudební cítění a písně tak mají perfektně vystavěnou melodii. Mým asi největším hitem je písnička Milujem se čím dál víc, kterou mi napsala právě zmíněná autorská dvojice,“ přibližuje zpěvák.

Zavzpomínal i na své další hity jako jsou písně Gejzír, Je v tahu nebo Mumuland. Netají se ale tím, že největším hitem jeho kariéry byla písnička, kterou zpíval se Stanislavem Hložkem, Holky z naší školky.

Na děkovačky se styděl chodit

Kotvald si zkusil i účinkování v muzikálu. V jedinečné české verzi jednoho z nejúspěšnějších světových muzikálů Mamma Mia! vystupoval v roli Harryho. O muzikálu říká, že v něm zpěvák není sám za sebe, ale v určité roli, a že je to úplně jiná disciplína: „Ze začátku jsem měl takovou trému, že jsem byl schopný se přivést téměř ke kolapsu, ale na působení v muzikálu vzpomínám jako na dobrou zkušenost.“

Další divadelní zkušenost mu přinesla také role v představení Koule v Hradci Králové, kde v závěru představení hraje sám sebe. V hlavní roli zde exceluje Pavla Tomicová, která celé tři hodiny představení táhne. „Zpočátku jsem se styděl chodit na děkovačky. Když přicházím na jeviště na poslední 2,5 minuty, nemohu mít přece potlesk jako ostatní herci,“ směje se Kotvald.

Vánoční koncerty

Petr Kotvald se Xaverovi svěřil, že má moc rád vánoční koncerty. Před dvaceti lety si našel v Praze kostel sv. Šimona a Judy a pokud to jde, každý rok má svůj vánoční koncert právě zde. Předvánoční období má podle něj specifickou atmosféru a vánoční koncerty má spojené s konkrétními místy, kde vystupuje.

Potřebuje Petr Kotvald dovolenou a je manuálně zručný? Poslechněte si celý pořad.

Spustit audio