Zábřeh trvá na ukončení projektu papírny. Zahraniční investor za to může po městu vymáhat miliardy

5. březen 2018

Letitý spor mezi zábřežskou radnicí a zahraničním investorem může stát město miliardy korun. Záměr vybudovat továrnu v průmyslovém areálu vedení Zábřeha v roce 2006 uvítalo. S novým zastupitelstvem se ale situace změnila. Ani přes prohrané soudní spory však nechce radnice ustoupit ze svého stanoviska.

Pozemky v průmyslové zóně, které měla dostat firma pro stavbu továrny, teď jen zarůstají. Papírna, která by měla zároveň sloužit i k výrobě energie, má pracovat na biomasu. A to je podle lidoveckého starosty Františka Johna největší problém. „Návrh spočíval v tom, že dojde k nahrazení té problematické dřevoštěpky jako topného média plynem,“ dodal.

S tím firma souhlasila. Nabídla městu, že podle toho upraví návrh továrny, potvrdil zástupce zahraničního investora Aleš Žák: „Tuto změnu však může na základě povolovacího procesu rozhodnout pouze ministerstvo životního prostředí.“

To se ale podle Johna nelíbilo zastupitelům, kteří návrh společnosti odmítli. „Pro město by to znamenalo velkou nejistotu v tom, jaké procento dřevoštěpky bude tím plynem nakonec nahrazeno,“ vysvětluje starosta.

V referendu byla většina obyvatel proti

Město podle jeho slov zašle investorovi zamítavou odpověď a připomene, že stále trvá na tom, aby firma od stavby ustoupila. Radnice se často opírá o referendum, ve kterém obyvatelé továrnu odmítli.

Ne všichni jsou ale proti. Například paní Svatava Bádrlová chce ve městě nový zdroj tepla a energie. „Vždyť v Německu to mají všude. Tam není na domě žádný komín, tam je za městem jediná spalovna bioodpadu, vytápí všechno a nikde to tam nekouří jak tady,“ komentuje.

Podle Žáka investor nechce od záměru ustoupit a je pravděpodobné, že po městu bude chtít nahradit ušlý zisk. „V případě, že město pozemky nepřevede, bude tam zcela jasná škoda a ta by se vymáhala přes mezinárodní soudy,“ uvedl Žák.

Právní spory mezi radnicí a investorem trvají už od roku 2010. Firma tehdy zaplatila za pozemky, které radnice dodnes odmítá převést.

autor: sol
Spustit audio