Začala oprava tahu z Prostějova na Kroměříž. Řidiče čekají až dvacetiminutové zajížďky

7. březen 2018

Komplikace v dopravě, ale po půl roce bezpečnější průjezd. To přinese dlouho očekávaná oprava frekventovaného tahu z Prostějova na Kroměříž. Pro místní ale rekonstrukce důležité spojnice mezi Olomouckým a Zlínským krajem znamená i dvacetiminutové objížďky.

Ani napravo směrem na Prostějov, ani nalevo na Vyškov nebo Brno. Řidiči v Němčicích nad Hanou teď mají velmi omezené možnosti, kam můžou odbočit. Směrové značky překryla oranžová páska. Důvodem je kompletní uzavírka frekventované silnice vedoucí do Prostějova.

Značka zákazu vjezdu překvapila například pana Radka s manželkou. „Přijeli jsme k zákazu vjezdu a otočili jsme se, nedovolím si tam vjet. Upozornili nás na to, že bude zavřená silnice z Němčic na Prostějov, ale že bude zavřený i kousek v Mořicích, to už řečeno nebylo,“ říká pan Radek.

Uzavírka potrvá až do konce září. Podle paní Marie se dotkne řady místních. „Hlásil to i místní rozhlas, takže informace jsou. Mnozí jezdí autem na nákupy, děti do školy, zaměstnanci do práce. Bude to kalamita,“ myslí si.

A problém můžou mít podle sociálnědemokratické starostky Němčic Ivany Dvořákové i některé firmy. Přímo v uzavřené části například jedna z nich provozuje skládku. „Především doufám, že ta stavba se upraví tak, aby společnost mohla navážet, protože odpady se sváží nejenom z okolí. Za druhé je tam zpracování plastů,“ vysvětluje starostka.

Objížďka vede přes Brodek nebo Kojetín

Řidiči mají možnost stavbu objet přes Brodek u Prostějova nebo Kojetín. Podle Dvořákové to ale znamená i dvacetiminutovou zajížďku. Opravu silnice ale místní vítají. „Tahle komunikace je hodně důležitá a je opravdu ve špatném technickém stavu, krajnice jsou rozježděné, je nebezpečné tam vyhýbat. Myslím si, že pro bezpečnost obyvatel této části Olomouckého kraje je rekonstrukce komunikace velice důležitá," komentuje Ivana Dvořáková.

A její slova potvrzuje i Tomáš, který stojí před místním autoservisem. „Jede tam málokdo 90, pro mě je to nebezpečná silnice,“ říká.

Opravy, které potrvají do 30. září, zahrnují i rekonstrukci tří mostů.

autor: tas
Spustit audio