Začala pstruhová sezóna. Do stovek revírů míří kromě rybářů i rybářská stráž

17. duben 2018

Po více než čtyřměsíčním hájení mohou rybáři opět vyrazit na pstruhy. Kromě nich chodí k vodě i členové rybářské stráže. V Česku je bezmála 460 pstruhových revírů. Patří mezi ně i řeka Bělá na Jesenicku.

„Nacházíme se na revíru Bělá 1,“ upřesňuje dobrovolný strážce rybářů Janem Winiarským. Právě jsme dorazili do České Vsi. Pod mostem vidíme první rybáře a jdeme je zkontrolovat. Strážce si nejprve žádá doklady potřebné k rybolovu, vzápětí kontroluje i udici a háčky. „Je to všechno v pořádku,“ uzavírá.

Zhruba po půl kilometru jsme narazili na dalšího rybáře. „Teď jsem třikrát nahodil, chytnul jsem dva pstruhy a jednoho jsem si vzal. Chceš ho vidět?“ ptá se rybář Jan Raško. S Janem Winiarským se dobře zná z místního rybářského svazu. „Tady je to bez komentáře všechno v pořádku,“ říká Winiarský.

Z České Vsi jsme se přemístili dál, do Širokého Brodu. „Nejprve zkontrolujeme dámu. Podívám se vám na háčky. Nymfičky bez protihrotu, to je v pohodě,“ komentuje Jan Winiarský.

Marcela Malá dorazila k Bělé s kamarádem až od Hradce Králové. Nechtěla si nechat ujít příležitost zahájit pstruhovou sezónu. „Vzala jsem si na to dovolenou. Jsme na to natěšení dva, tři měsíce dopředu,“ říká s úsměvem.

Zhruba za hodinu jsme zkontrolovali pět rybářů. Žádný z nich se nedopustil prohřešku, přesto se občas objeví. „Největší potíže jsou v zapisování úlovků ryb,“ uvedl Winiarský. Případů, kdy narazí na rybáře, který loví na černo, bez jakéhokoliv dokladu, těch je podle něj minimum.

autor: aja
Spustit audio