Začala škola. Se znalostmi na tom děti nejsou vůbec špatně, ale chybí jim sociální vazby

2. září 2021

Do lavic se ve středu vrátili žáci základních a středních škol. Než se pustí s kantory do učiva, dostanou děti čas se znovu ve třídách rozkoukat. Učitelé se hlavně těm mladším snaží návrat do školy usnadnit a vymýšlí pro ně speciální programy.

Učitelka Michaela Berková vítá po letních prázdninách v olomoucké základní škole Hálkova třeťáky. Otestovat se děti ale musí. Čas si přitom krátí povídáním. Třeba jako Ríša, Max a Filip. „Nejvíc jsem se těšil na informatiku, protože se chci naučit programování. Počítače nás baví. U počítače jsem dlouho nebyl, spíš jsem byl s kamarády venku,“ popsali žáci.

Letos si pro ně ve škole připravili speciální program, který je bude provázet po celý školní rok. „Tento školní rok jsem zaměřila hodně na čtenářskou gramotnost. Je důležité děti pracovat s informacemi, vysvětluje Berková. V prvních týdnech se ale s dětmi zaměří hlavně na sociální dovednosti. „První měsíc bude určitě probíhat adaptační období, kdy budeme s dětmi hrát různé hry a budeme vytvářet modelové situace na stmelování kolektivu,“ pokračuje učitelka.

Podle ředitelky Anny Zlámalové je potřeba dětem také znovu nastavit pravidla. „Druhý krok bude taková reflexe, jak jsou na tom žáci po minulém školním roce. Následně budeme dělat nějaký systém hodnocení a budeme plánovat, jak rozvrhneme učivo na další rok,“ dodává ředitelka s tím, že se znalostmi na tom děti nejsou vůbec špatně.

autor: tas
Spustit audio