Začaly platit nové jízdní řády. Posílí spoje na Jesenicko, nově budou autobusy zastavovat v Bukové

12. prosinec 2021

V Olomouckém kraji stejně jako v celém Česku ode dneška platí nové jízdní řády. Kromě stávajících linek cestující můžou v regionu nově využívat některé posilové spoje, víc autobusů zamíří například na Jesenicko. V železniční dopravě přibyly vlaky mezi Pardubickým a Olomouckým krajem, které jezdí z Dolní Lipky do Hanušovic.

„Máme 14 provozních oblastí v autobusové dopravě a omezený počet autobusů a řidičů pro každou oblast,“ popisuje Kateřina Suchánková, šéfka krajského koordinátora dopravy, jak každoročně tvůrci jízdních řádů zvažují nasazení jednotlivých linek. Své připomínky jim předem posílají cestující i starostové obcí. Současná změna autobusovou dopravu podle ní neomezí, naopak některé spoje přibydou. „To, co bych nejvíc vypíchla, je nové dopolední spojení mezi Uničovem a Litovlí, a pak také nové dopolední spojení z Uničova do Šumvaldu,“ uvádí.

Nově se taky upraví některé jízdní řády tak, aby se děti moly lépe vracet ze školy. Týká se to trasy mezi Určicemi a Myslejovicemi na Prostějovsku nebo mezi Šumperkem a Leštinou. Nově bude autobus zajíždět také do místní části Mohelnice – Buková. V současnosti do Bukové autobus nezajíždí, cestující vystupují u hlavní cesty přímo na takzvaném Mohelničáku. „Občané dosud museli chodit dva a půl kilometrů pěšky,“ popisuje nezávislý starosta Mohelnice Pavel Kuba.

Kraj posílí také linky jedoucí na sever regionu. „Vznikl nový pár spojů do Šumperku a Jeseníku – v sobotu, v neděli a ve svátky,“ doplňuje Suchánková.

Změna jízdních řádů se týká také drážní dopravy, nové spoje bude provozovat dopravce Leo Express. „Jedná se o spojení Dolní Lipka – Hanušovice. Je to provoz, který budeme sledovat hlavně o prázdninách. Jedná se o zavedení nového provozu pro turisty a cyklisty právě do oblasti Hanušovic,“ říká Suchánková.

Po letních prázdninách Olomoucký kraj vyhodnotí, jestli lidé tyto nové spoje využívají.

autor: tas
Spustit audio