Začaly zápisy do prvních tříd. Základní školy v Olomouckém kraji očekávají přes 7 tisíc dětí

Na základních školách začaly zápisy do prvních tříd. Podle ministerstva školství by k nim mělo letos dorazit asi 135 tisíc dětí. Jako jedna z prvních v Olomouckém kraji už má tuto událost za sebou škola v Brodku u Přerova. Celkem tam přivítali 22 předškoláků.

Předškolačka Bětka se na zápis do první třídy těšila. Všechny úkoly zvládla bez chyby a od paní učitelky dostala pochvalu. „Řekla mi, že jsem prošla a můžu už být ve škole. Těším se na počítání a domácí úkoly,“ dodává Bětka. Radost má i maminka Petra: „Je to velká událost. Teď půjdeme na zmrzku.“

Někteří rodiče jdou naopak k zápisu s tím, že chtějí požádat o odklad, třeba pan Ladislav. „S odkladem počítáme, protože dcera je ve školce ještě taková roztěkaná, roztržitá, tak uvidíme,“ říká.

Podle ředitelky brodecké školy Jany Svobodníkové v posledních letech odkladů přibývá. „Bývaly tak jeden nebo dva odklady. Poslední dobou se to střídá. Některý rok čtyři, jiný třeba i devět odkladů,“ vypočítává.

Rodiče by k zápisu neměli zapomenout donést svůj občanský průkaz a rodný list dítěte. „Rodiče vyplňují dokumentaci, zabere to kolem 15 minut. Jinak zápis probíhá v takovém motivačním duchu, paní učitelky si promlouvají s dětmi, motivují je k nástupu školní docházky. Pokud nastane nějaký problém, děti s námi nechtějí mluvit, ostýchají se, tak počkáme, nenutíme je,“ uzavírá ředitelka.

V celém Olomouckém kraji by do konce dubna mělo zápis absolvovat zhruba 7 400 předškoláků.

Spustit audio