Zachránit vzácné a ohrožené druhy rostlin v Jeseníkách mají pomoct i ovce. Jak?

10. červen 2024 10:52

Na hřebeny nejvyšších moravských hor Jeseníků se vrací ovce. Stádo třiceti kusů se pase volně na svazích mezi Ovčárnou a Petrovými kameny v národní přírodní rezervaci Praděd. Hlídá ho pastevec se psem. Projekt Agentury ochrany přírody a krajiny má pomoct do těchto horských lokalit vrátit původní druhy rostlin.

Jindřich Chlapek z Agentury ochrany přírody a krajiny je přesvědčený, že přepásání je nejlepší způsob péče o horské trávníky.

Před zhruba 80. nebo 90. lety se tady pásly krávy, konkrétně jalovice. Ovce se sem vrací po možná více než 100 letech. Snažíme se zachránit a podpořit druhově bohaté typy vegetace, druhově bohaté alpínské trávníky,“ uvádí Chlapek.

Podle něj se pastvou daří tyto druhy podporovat. „A ty trávníky rozvolňovat tak, aby se tam mohly ty vzácné rostliny šířit. Podporuje to nejenom ty vzácné rostliny, ale i na to vázaná místa, takže to má celkově pozitivní efekt na biologickou pestrost tohoto území,“ dodává Chlapek.

Určitě se ukazuje, že tady k nějakým změnám dochází.
Jindřich Chlapek z Agentury ochrany přírody a krajiny

Turisté můžou ve vrcholových partiích Jeseníků vidět také krávy a huculské koně, volně se tady pasou už více než 10 let. „Odborníci z výzkumných ústavů tady i my tady máme své trvale monitorovací a kontrolní plochy, takže to pravidelně sledujeme a určitě se ukazuje, že tady k nějakým změnám dochází,“ vysvětluje Chlapek.

Pastva ovcí, koní i krav se končí vždy v září.

Přímo k jednomu stádu ovcí se v Jeseníkách vydala reportérka Lenka Kratochvílová, poslechněte si kompletní reportáž ve výše přiloženém audiu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: kra
Spustit audio

Související