Záchranná služba v Holicích bude mít novou základnu, stavět se začne na jaře

8. únor 2019

Dvě nové základny pro rychlou záchrannou službu Pardubický kraj od loňska staví v Chrudimi a Starých Čívicích, výstavbu třetí stanice zahájí brzy i v Holicích.

Kraj tvrdí, že současná základna v Holicích už nevyhovuje svou velikostí a neodpovídá ani zákonným normám, funguje v provizorních a pronajatých prostorách. Problémem je i to, že je umístěná v centru města nedaleko náměstí, odkud při dopravní špičce není snadný výjezd a posádka tak může ztrácet cenné vteřiny, než se dostane k pacientovi.

Čtěte takéU Pardubic a v Chrudimi vznikají nové výjezdové základny pro rychlé sanitky

Výstavba nové základny zdravotnické záchranné služby má v Holicích začít letos na jaře, kraj už vybral firmu, která vysoutěžila zakázku za skoro 15 milionů, což je asi o 1,7 milionu nižší částka, než byla ta odhadovaná. Nízkopodlažní budova s garáží pro dvě auta, zázemím pro zdravotníky a skladovacími místnostmi by měla být hotová v červnu 2020.

Měla by být i lépe umístěná, než je teď, z centra Holic se přestěhuje na severozápadní okraj města, stát bude v Hradecké ulici na pozemku vedle stavebnin. Je to klíčové místo hned u výjezdu z Holic na vytíženou silnici 35 Hradec Králové - Vysoké Mýto, a dobře by se mělo sanitkám vyjíždět i na silnici 36 z Holic směrem na Pardubice.           

Podle plánu pokračuje i výstavba základen v Chrudimi a Starých Čívicích. Od loňského léta firmy postavily hrubé stavby, hotovo by mělo v letošním roce a kraj za obě akce zaplatí několik desítek milionů korun. Současně připravuje další výstavbu, novou základnu bude mít Seč a taky  Moravská Třebová.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související