Začíná 26. ročník Podzimního festivalu duchovní hudby.

22. září 2019

V zákulisí festivalu se ale budou odehrávat i některé nezvyklé věci. Například stěhování velkého klavírního křídla pomocí schodolezu, které připomíná spíš kosmické vozítko. Na jednom z koncertů uslyšíte i zvuk dávno zaniklých předchůdců klavíru. Zazní ale i známé duchovní skladby.

Na festivalu duchovní hudby v Olomouci se představí například mladý nadějný soubor Il Cuore Barocco (barokní srdce) ze Slovenska. V původní interpretaci zazní i jedna zajímavost - Pergolesiho Stabat Mater, známé většinou jen v orchestrálním provedení. Dodám, že šestadvacetiletý autor jej stačil napsat krátce před svou smrtí a právě toto dílo ho učinilo nesmrtelným. V arcibiskupském paláci nabídne ředitelka festivalu Dobromila Hamplová dvě Beethovenovy skladby věnované jeho příteli olomouckému arcibiskupu Rudolfovi. Kvůli klavírní sonátě se bude z Hradce Králové stěhovat do Olomouce obří křídlo, připomínat to prý bude kosmické manévry.

„Zajímavostí toho koncertu je, že speciálně na tento koncert nám firma Petrof zapůjčí velké křídlo, které se bude stěhovat takovým „lunochodem“ po schodech arcibiskupství jen pro tento koncert a potom se bude stěhovat zase zpět,“ přibližuje Hamplová.

Svět dnes už neznámých historických klávesových nástrojů představí další z koncertů podzimního festivalu duchovní hudby. Festival duchovní hudby nabídne celkem devět koncertů. Závěr 20. října bude patřit klasice - Mozartovu Requiem.

autor: bam
Spustit audio