Začíná 51. ročník olomouckého varhanního festivalu. Englerovy varhany se po něm odmlčí. Čeká je nákladná rekonstrukce

5. září 2019

V Olomouci se dnes odehraje symbolické loučení s jedním s největších hudebních nástrojů v Evropě. Englerovy varhany v chrámu svatého Mořice čeká generální rekonstrukce. Dnešní zahajovací koncert 51. ročníku olomouckého mezinárodního varhanního festivalu, tak bude jednou z posledních příležitostí, kdy si zájemci budou moct vychutnat nezaměnitelný zvuk tohoto obřího nástroje.

Regenschori Karel Martínek se už se slavnými Englerovými varhanami pomalu loučí. Ví, že oprava za zhruba 30 milionů korun je nutná. „Nutné jsou opravy elektroinstalace a elektroniky varhan, ale také mechaniky či zanesených píšťal. Veřejnost sice vnímá, že to pořád nějak hraje, ale už je to nutné,“ říká Karel Martínek a přidává něco z historie. „Původní barokní část se stavěla v letech 1740–1745. Stavitelem byl Michal Engler, což byl varhanář působící ve Wroclawi. Varhany, které postavil v Olomouci, byly největší na celé Moravě a měly nádherný zvuk.

Velikost varhan se nejčastěji poměřuje počtem píšťal. „Tyto varhany mají 8054 píšťal, což znamená, že jsou opravdu jedním z největších evropských nástrojů. Někdy také jako údaj pro velikost nástroje slouží počet rejstříků. Těch je tady 95. Také můžeme říct, že to jsou jediné varhany v České republice, které mají pět manuálů neboli klávesnic,“ popisuje Martínek.

Naposledy prošly Englerovy varhany opravami v polovině minulého století. Dnešní zahajovací koncert 51. ročníku Mezinárodního varhanního festivalu tak je jednou z posledních možností, kdy zvuk mohutného nástroje milovníci hudby uslyší před chystanou velkou rekonstrukcí.

autor: bam
Spustit audio