Začíná akademický rok. Do Olomouce se vrací přes dvacet tisíc studentů

19. září 2016

Prázdniny skončily i vysokoškolákům. Právě dnes začíná nový akademický rok a do Olomouce se vrací přes dvacet tisíc studentů. Drtivá většina z nich na Univerzitu Palackého.

Olomoucké nádraží praská ve švech a stejně tak i tramvaje, které od něj odjíždějí. Právě tady je začátek akademického roku poznat na první pohled. Tisícovky studentů přijíždějí do Olomouce ze všech koutů republiky.

Mezi nimi i Daniel Čáp, který nastupuje do prvního ročníku informatiky na Univerzitě Palackého: „Olomouc mě oslovila. Slyšel jsem od známých, že je tady pěkně. Celé prázdniny jsem se těšil do školy. "

Studium je jedna věc, nejdřív se ale chce Daniel seznámit s životem ve městě: „Budu objevovat podniky a seznamovat se s lidmi. Pocházím z vesnice a tam nás mladých moc není."

Návrat studentů do města vítají olomoučtí podnikatelé. Tržby se výrazně zvednou hlavně kavárnám, barům a restauracím poblíž centra.

„Na studenty se těšíme velice. Přes léto je to bída a lidé nechodí. Jsme vysloveně studentské bistro, takže teď očekáváme velké návaly a budeme za ně rádi," pochvaluje si začátek akademického roku paní Nikola, která pracuje v podniku nedaleko filozofické fakulty.

Vysokoškolský život není jenom zábava, ale hlavně náročné studium. Na davy čtenářů se tak chystá i přes léto liduprázdná univerzitní knihovna.

„První dva měsíce semestru jsou nejsilnější. Je to velký rozdíl, změní se celková atmosféra knihovny. Z tichého místa, kterým je během léta, se stane rušné místo plné studentů. Hodně se půjčuje. Přicházejí noví studenti, kteří potřebují naši pomoc, takže na to se připravujeme. Víme, že nás čeká spousta práce, ale bude to spousta milé práce. Těšíme se na to,“ říká knihovník Jindřich Juráš.

Příjezd vysokoškoláků je patrný všude ve městě. Přibližně každý pátý člověk v Olomouci je totiž student. Kromě těch z Univerzity Palackého jde třeba také o posluchače soukromé Moravské vysoké školy.

Spustit audio