Začíná festival Re:publika i filmový festival ve Zlíně. Ale čekají na vás i živé sochy

25. květen 2018

O víkendu začínají dvě obrovské kulturní akce v Brně a ve Zlíně. Ale vyrazit můžete i do otevřených sklepů nebo na tradiční jízdu králů do Vlčnova.

Festival Re:publika 1918-2018 v Brně

100 let samostatného Československa si zaslouží oslavu. A kde jinde než na brněnském výstavišti – vždyť právě tady se před 90 lety oslavovala první samostatná dekáda. A dobré tradice se mají dodržovat. K vidění bude i slavná Muchova Slovanská epopej.

Projekt Re:publika připomene vše, co Česko během sta let zažilo. Převratné historické momenty. Nezapomenutelné osobnosti. Slavná vítězství. Užitečné vynálezy. Bezkonkurenční umělecká díla. I vaše osobní příběhy. Ale nezapomene ani na oslavu založení brněnského výstaviště. Součástí programu je i výstava 100 let Re:publika 1918-2018. Začíná v sobotu 26. května a potrvá do 17. června.

Folklorní festival pro starší ročníky

Tradiční folklorní festival určený pro starší ročníky Senioři 2018 začíná v sobotu v 15 hodin. Koná se v kouzelném prostředí památkově chráněných vinných sklepů Plže v Petrově. Vystoupí mužské i ženské sbory, cimbálové muziky či folklorní spolky z České i Slovenské republiky. Po oficiálním programu se uskuteční klání ve verbuňku o nejlepšího tanečníka Strážnicka.

Den otevřených sklepů Bořetice

Můžete se projít desítkami kravihorských sklepů s ochutnávkou výborných vín z Modrých Hor. V sobotu 26. května 2018 od 11:00 hod v areálu sklepů pod Kraví horou v Bořeticích. Od 11 do 19 hodin budou otevřené sklepy, od 20 hodin následuje Night wine párty. V neděli dopoledne si můžete vybrat a odvézt domů právě ta vína, která vám v sobotu nejvíce chutnala.

Veřejná ochutnávka vín – Grand Prix Vinex

Ochutnávka vín z 25. ročníku mezinárodní soutěže GRAND PRIX VINEX 2018. K degustaci nabídne nejlepších cca 500 vín. Jako doprovodný program prezentace potravinářských výrobků. To vše v atraktivním spojení s výstavou minerálů, šperků a drahých kamenů Minerály Brno a také oslav výročí založení republiky a brněnského výstaviště.

Živé sochy v Kroměříži

V ulicích historického centra Kroměříže se v neděli 27. května uskuteční Festival živých soch. Na různých místech se v rozličných barvách, kostýmech a pozicích představí zhruba 25 soch, které vždy tematicky „zapadnou“ na dané místo a zajisté přilákají pozornost obyvatel i návštěvníků města. Ti se budou orientovat podle připravené mapy a cílem je obejít všechna stanoviště se sochami a rovněž se zapojit do připravených soutěží a doprovodného programu. Jejich úkolem bude také sochy hodnotit a vybrat tak tu nejzajímavější.

Jízda králů ve Vlčnově

Tradiční Jízda králů se bude konat ve Vlčnově od pátku 25. května do neděle 27. května 2018. Od roku 2011 je jízda králů zapsána na seznam UNESCO. Průvod královské družiny se koná v neděli od 11:30 hodin.

Výstava fuschsií v Buchlovicích

Na zámku v Buchlovicích bude od 26. května opět k vidění unikátní sbírka fuchsií čítající asi 1 400 druhů a odrůd. V zámeckém zahradnictví si lidé mohou zakoupit nejen fuchsie, ale i oleandry, ibišky a další rostliny a byliny. Prodejní výstava balkonových květin je přístupná od 9 do 17 hodin denně mimo pondělí. Otevřeno bude až do konce září.

Ve Zlíně začíná filmový festival

58. ročník Zlín Film Festivalu představí na 300 filmových snímků z 55 zemí světa. Kromě zástupců z klasických filmových velmocí nabídne divákům filmy z netradičních zemí, jako jsou Svazijsko, Faerské ostrovy, Singapur, Venezuela nebo Chile. Nosným tématem festivalu je letos oslava stého výročí Československa, které se promítne do několika filmových sekcí i doprovodného programu. Doplní je rakouské filmové okénko a sekce amerického nezávislého filmu. Festival odstartuje již 25. května a potrvá do 2. června 2018.

Písně kosecké

Tradiční kosení zámeckých luk bude v neděli 27.5 v Buchlovicích a to v duchu dávných tradic. Nezapomenutelná atmosféra s vůní čerstvě kosečené trávy, zpěvu ptáků a také sborů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.