Začíná nová sezona pěstitelských pálenic. První litry pálenky už stáčejí také na Přerovsku

2. červenec 2022 19:16

Se začátkem prázdnin startuje sezona pěstitelských pálenic. Míří do nich lidé se svojí úrodou ovoce. První kvas nalili už taky do kotlů v pálenici ve Stříteži nad Ludinou na Přerovsku.

Pálenice ve Stříteži nad Ludinou

Michal Šandera je jeden z prvních zákazníků pálenice ve Stříteži, který do kotle už nasypal svůj kvas. Na rozdíl od ostatních není čerstvý. Má loňské jaderničky. „Bylo to na chatě, kde byla optimální teplota, takže přes zimu se to zastavilo a došlo to až teď,“ popisuje Michal.

Pan František ze sousedního Jindřichova už do připravených demižónů stáčí hotovou pálenku. „Pálíme květ černého bezu, je to výborné,“ chválí si pan František.

Jaromír Wunsch zaměstnanec palírny mi ukazuje knihu objednávek. Začíná se pomalu plnit. Lidé budou v těchto dnech vozit kvas z raného ovoce, především třešní. Za vypálení litru pálenky si ale letos připlatí. „Na ceně výsledné ceny pálenky se nám samozřejmě projevila i zvýšená cena plynu,“ přiblížil Wunsch.

Olomoucký kraj patří v rámci Česka k regionům s nejvyšším počtem pěstitelských pálenic. Letos jich celníci evidují celkem 84.

Spustit audio