Začíná povinné plošné testování pracovníků ve firmách s padesáti až 249 zaměstnanci. Na pile v Ptení začali už ve čtvrtek

5. březen 2021

Povinnost plošného koronavirového testování se ode dneška vztahuje i na podniky s 50 až 249 zaměstnanci. V předstihu s ním začali například na pile Javořice ve Ptení na Prostějovsku. Ve čtvrtek v jejím areálu začalo fungovat testovací centrum.

„Děsné.“ I takové byly reakce některých zaměstnanců pily po odběru z nosohltanu. Závodní lékařka Jana Oujezdská jich stihla během dnešního odpoledne udělat 150. Pozitivní nebyl nikdo. „Objednala jsem těch testů tolik, aby nám to vyšlo na měsíc až dva testování,“ uvedla Oujezdská.

Příprava testování nebyla podle předsedy představenstva podniku Jana Vařeky vůbec jednoduchá. Ve srovnání s omezením provozu pily kvůli případnému rozšíření nákazy je to ale pořád menší zlo. „Platby za testovací sady jsou zlomkem toho, co by nastalo, kdyby byla firma zavřená,“ popisuje Vařeka.

Nové testovací centrum v areálu pily by v budoucnu mělo sloužit i jako centrum očkovací. „Pokud nám to bude umožněno, tak bychom rádi po dohodě s doktorkou ordinaci nabídli k očkování nejen zaměstnanců, ale i jejich rodin,“ dodává Vařeka.

Pro velké podniky nad 250 zaměstnanců platí povinnost plošného testování už od středy. Některé z nich ale ještě začít nestihly. „Není úplně jednoduché v rychlém čase sehnat větší množství těch testů. Problémů je celá řada třeba ve firmách, které mají patnáct set nebo dva tisíce zaměstnanců,“ vysvětluje ředitel okresní hospodářské komory v Olomouci Radim Kašpar.

Čas na otestování všech svých pracovníků mají velké firmy do příštího pátku. Ty menší do 15. března.

Spustit audio