Začíná první turnus jarních prázdnin. Do Jizerských hor jezdí více autobusů

Od příštího týdne začínají v některých regionech jarní prázdniny. Hotely, apartmány i chalupy v Jizerských horách mají pro nadcházející dny téměř obsazeno. Od tohoto víkendu také do hor jezdí téměř dvojnásobek autobusových spojů.

„Ubytovací kapacity máme skoro všechny plné. Může se stát, že tady máme ještě občas nějaký pokoj, nebo na poslední chvíli někdo odřekne z důvodu nemoci. Telefony tady stále zvoní a lidi poptávají ubytování na poslední chvíli,“ potvrdila Renata van Vleet z bedřichovského infocentra.

Jarní prázdniny začnou od pondělka například v okresech Benešov, Rokycany, České Budějovice, Český Krumlov, Trutnov, Pardubice, Svitavy, Ústí nad Orlicí nebo Ostrava-město. Největší nápor čeká Jizerské hory o příštím víkendu, když se pojede Jizerská padesátka a začne první turnus pražských jarních prázdnin.

Od tohoto víkendu také výrazně posílily autobusové spoje do Jizerských hor. Už několik týdnů o to usilovali starostové z horských obcí, například z Bedřichova nebo Hejnic. V obou obcích a v jejich okolí se kvůli plně obsazeným parkovištím tvořily o víkendech kolony a vznikaly tam dopravní komplikace.

Počet spojů stoupne na autobusové lince z Liberce do Bedřichova o víkendech z dvanácti na jednadvacet za den. V kombinaci s libereckou městskou linkou osmnáct pojedou každou hodinu dva až tři spoje v obou směrech. Častěji budou jezdit také autobusy na šest set padesát z Hejnic na Smědavu. Od tohoto víkendu se počet zdvojnásobí ze čtyř na osm v obou směrech.

V Jzerských horách jsou v současné době ideální podmnínky pro zimní sporty. V provozu jsou všechny ski areály. Na sjezdovkách leží od 40 do 110 centimetrů sněhu. Upravené jsou desítky kilometrů běžeckých stop na Jizerské magistrále i na okruzích mimo ni.

autoři: sas , mib
Spustit audio

Související