Začíná rekonstrukce Zdíkova paláce a prostor Arcidiecézního muzea. Vznikne nová stálá expozice

31. leden 2021

Propojení románského Zdíkova paláce s katedrálou svatého Václava a nová stálá expozice v Arcidiecézním muzeu. Nebo také prolnutí víc než tisíc let staré architektury s betonem, ocelí a sklem. I tak se dá popsat rekonstrukce románského Zdíkova paláce a Arcidiecézního muzea v Olomouci. Areál dělníci obsadí na začátku února.

Kapitulní děkanství na Václavském náměstí v Olomouci

„Arcidiecézní muzeum bude zavřené, jelikož v něm bude probíhat jedna z nejdůležitějších investičních akcí od otevření arcidiecézního muzea v Olomouci,“ připomíná vedoucí arcidiecézního muzea Miroslav Kindl, že v Česku jedinečné muzeum vzniklo právě před patnácti lety. „Ve Zdíkově paláci bude vystavěna úplně nová návštěvnická infrastruktura, v podkroví budov metropolitní kapituly vznikne nová expozice,“ dodává Kindl.

Expozice ukáže dějiny olomouckého svatováclavského návrší od pravěku do současnosti. Právě v těchto místech se propojí románská a současná architektura symbolizovaná betonem, ocelí a sklem. „Bude posílena a zlepšena klimatizace v objektu, bude zlepšeno zabezpečení předmětů, bude pořízeno nové osvětlení, budou pořízeny bronzové modely různých podob svatováclavského návrší. Celá tato expozice bude vybavena současnými trendy. Setkáte se v ní s virtuální realitou, 3D vizualizacemi, prvky gamingu. Budeme pracovat i s komiksovými tvůrci, kteří tuto expozici ozvláštní,“ popisuje Kindl.

Zásadní rekonstrukce Zdíkova paláce bude mít podle Ondřeje Zatloukala, ředitele Muzea umění, pod které spadá i Arcidiecézní muzeum, ještě jednu výhodu. „Počítáme s tím, že k objektům Arcidiecézního muzea přibude i možnost projít skrze Zdíkův palác až do katedrály svatého Václava. Čili zpřístupnění všech objektů tzv. suchou nohou,“ uvedl ředitel.

Zrekonstruovaný Zdíkův palác a Arcidiecézní muzeum za víc než 90 milionů korun se má pro veřejnost otevřít opět v červnu příštího roku.

autor: bam
Spustit audio