Začíná sezóna letních kin. Kam zajít na film pod širým nebem?

Začala sezóna letních kin. Film pod širým nebem můžou lidé vidět v Brně, ale i v menších městech na Moravě.

Na několika místech na jihu Moravy už můžou lidé navštívit letní kina. V letošním roce jsou filmy pod širým nebem k vidění na několika místech v Brně, ale i v menších městech na jižní a východní Moravě.

V Brně si lidé můžou zajít do letního kina na přehradě, které promítá už od začátku června. V neděli se přidalo letní kino v zámecké zahradě brněnských Medlánek, tam promítání potrvají do středy. A od minulého pátku promítá i letní kino na radnici Brna-středu v centru města, a to každý den až do září.

Filmy jsou rozdělené do několika cyklů: například dokumentární, španělské nebo skandinávské filmy, taky snímky z německy mluvících zemí. Letos organizátoři nově zařadili i cyklus věnovaný světovým režisérům s předtočenými lektorskými úvody filmového historika.

„Mapuje tvorbu výrazných režisérských světových osobností, třeba Woody Allen, Aki Kaurismäki, Robet Zemeckis nebo bratři Cohenové. To všechno jsou režisérská jména, která se objeví v programu kina,“ popisuje dramaturgyně kina Monika Šimková.

V červnu už také promítalo letní kino v Čertově rokli mezi paneláky na brněnském sídlišti Lesná, další představení pak mají v přírodním amfiteátru naplánovaná až na září.

Hlavní sezóna letních kin začne až v červenci. O prázdninách můžou lidé v Brně zajít na film kromě přehrady a radnice Brna-středu taky do letního kina na nádvoří Městského divadla Brno, na hrad Špilberk nebo do kina Scala.

To promítá v prostorách místodržitelského paláce na Moravském náměstí. Další filmy pak uvidí lidé v brněnských Tuřanech. Letní kina nejsou ale jen v Brně.

Promítají i menší města

Svá plátna rozzáří i menší města. Některá z nich budou promítat jen pár dní. Například letní kino v Hodoníně nebo v Tvrdonicích na Břeclavsku. V Rohatci na Hodonínsku budou mít letní kino každou červencovou sobotu s představením pro děti. Své letní kino má od května do září i Miroslav.

„Návštěvnost tam není taková, jako kdysi dávno a historicky. Nicméně lidé tam chodí, zájem o to je, tak proč bychom letní kino neprovozovali,“ popisuje starosta města Augustin Forman ze Sdružení pro přítomnost a budoucnost Miroslavi.

Promítat bude i letní kino ve Strážnici, které se znovu otevře po pěti letech. Na jeho obnovení mají zásluhu místní filmoví nadšenci. Na film do strážnického letního kina můžou lidé zajít od začátku července do začátku září. Vidět film pod širým nebem můžou lidé i v nově opraveném boskovickém amfiteátru.

Kam zajít ve Zlínském kraji

Promítá se samozřejmě i ve Zlínském kraji. Lidé si můžou zajít na film přímo ve Zlíně. Promítá se tam už od poloviny června. Místa promítání se mění. Několik filmů bude k vidění v parku Komenského nebo na Jižních Svazích. Promítá se ale i na Zlínském zámku.

V provozu už je také letní kino v Uherském Hradišti. Od konce července do konce srpna budou mít lidé možnost navštívit letní kino v Hulíně. Kuriozitou je pak letní kino v Kroměříži, kde provoz kina zajišťují dva návštěvníci jízdou na kolech. Jeden spouští zvukový záznam, druhý krátkou videoprojekci.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio