Začíná sezona zeleninových bedýnek. Ceny jsou podobné, zákazníci jsou přesto s objednávkami opatrní

18. duben 2023 13:36

Drobným pěstitelům začíná sezona takzvaných zeleninových bedýnek. Rozvoz lokálních výpěstků přímo domů k zákazníkům zažil v posledních letech velký boom. Přispěla k tomu i pandemie koronaviru. Letos už ale vlna nadšení podle některých farmářů mírně opadla. Lidé víc šetří a zeleninu bez chemie si také častěji pěstují sami.

Pěstitel Petr Gola nahlíží do foliovníku mezi políčky na okraji Olomouce Hejčína první rozvozy zeleniny, která v nich hosté začnou v květnu. Zelinář v tuto chvíli přijímá objednávky na celou sezonu.

„Lidé platí na celou sezonu dopředu. My jim garantujeme, že ta zelenina bude,“ uvádí Gola. Kolik peněz si zákazníci musí připravit? „Jedna bedýnka vyjde na 385 korun a vychází to kolem 10 tisíc korun za rok v případě, že odebírají každý týden. Většinou ale odebírají jednou za 14 dní, což pro průměrnou rodinu stačí, a to vychází na pět tisíc korun,“ dodává Gola.

Lidi šetří. Říkají, že letos budou víc pěstovat na zahrádkách.
Jakub Špunar, pěstitel zeleniny z Brodku u Přerova

Ceny za bedýnky Petr Gola udržel na loňské úrovni. Stálých zákazníků má dostatek, těch nových se už ale nehlásí tolik jako v předchozích letech. Toho, že ten největší zájem o zeleninové bedýnky z doby COVIDu mírně ochladlo, si všímá třeba i pěstitel z Brodku u Přerova Jakub Špunar. „Lidi šetří. Říkají, že letos budou víc pěstovat na zahrádkách,“ uvádí.

Obavu z toho, že by neprodali všechny svoje výpěstky, drobní zelináři přesto nemají.

Poslechněte si celou reportáž Jany Beránkové v přiloženém audiu výše.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio