Začíná víkend plný akcí. Vyberte si z našich tipů

24. červen 2022

Dudácký festival, přehlídka dechových hudeb nebo pohádkové prohlídky. To jsou lákadla tohoto víkendu v Olomouckém kraji.

Mohelnický kemp Morava ožil dvoudenním hudebním festivalem Fingers Up. Pokud dorazíte, můžete se těšit na kapely Divokej Bill, Vypsaná Fixa a další. Pořadatelé lákají také na gastronomické zážitky, spoustu atrakcí nebo workshopy. 

Ve Velkých Losinách se konají tento víkend tradiční Svatojánské slavnosti. Program začíná už dnes v 16 hodin slavnostním zvoněním a famfárami z kostelní věže. V 18 hodin se v kostele uskuteční varhanní koncert. Na sobotu organizátoři chystají celodenní program pro děti. Konat se bude před základní školou a u kostela. Tam taky vystoupí ve 14 hodin Martin Chodúr. Večer budou následovat oslavy na farské zahradě. Akci zakončí v neděli odpoledne promenádní koncert na náměstíčku. 

Slavit se dnes bude taky v Mořicích na Prostějovsku. Program akce Zahájení léta začíná v 16 hodin u zámku na návsi. Děti tam bude čekat řada soutěží, skákací hrad a ukázky modelů letadel. Dospělí si můžou na akci oprášit znalosti ze zdravovědy. Chybět nebude opékání špekáčků. 

Pracovníci Vlastivědného muzea Jesenicka pořádají v sobotu na vycházku po javornické místní části Račí údolí. Trasa povede po staré kupecké stezce a přes Hrádek nad doly, Pustý zámek, hrad Rychleby nebo Tančírnu. Odjezd účastníků je 7:35 z autobusového nádraží v Jeseníku. 

Párty chystají na sobotu na hřišti v Hrubčicích na Prostějovsku. Na své si na ní přijdou především děti. Čekat je budou ukázky králičího hopu, expozice morčat a ježků bělobřichých, skákací překážková dráha nebo střelba ze vzduchovky. Akce začíná v devět hodin ráno. 

Na zámku v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku oslaví svatojánský víkend květinami. V zámeckém parku začne v sobotu devět hodin výstava bonsají, sukulentů a kaktusů. Některé výpěstky si návštěvníci budou moct koupit. Děti zabaví svatojánská pátrací hra. Na neděli organizátoři chystají voňavou dílničku U babek bylinkářek a výtvarný workshop. 

Pokud patříte k příznivcům pohybu v přírodě, určitě se vydejte v sobotu na Cyklovýlet za vlhami a břehulemi. Společně s ornitology z Muzea Komenského v Přerově se projedete kolem řeky Bečvy na hnízdiště u Oseku nad Bečvou. Odjezd účastníků je v devět hodin řáno od budovy přerovské ornitologické stanice. 

Program pro děti s vojenskou tématikou si můžete v sobotu užít v areálu plumlovského zámku. Branný dětský den s kluby vojenské historie začíná v devět hodin ráno. 

Správa hradu Šternberk zve v sobotu na prohlídky pro děti. Konají se v deset hodin dopoledne a návštěvníci se na nich dozví, jestli na hradě bydlely děti, jak si hrály a jaké měly povinnosti. K vidění budou i jejich hračky a historické fotografie z archivu posledních majitelů památky. 

Javorník hostí v sobotu mezinárodní folklorní a dudácký festival s názvem Folk Máj. Tancem a zpěvem souborů z Česka a ze zahraničí bude centrum města žít od jedenácti hodin dopoledne. 

Pokud dáváte přednost dechové hudbě, určitě se vypravte v sobotu do Bludova na Šumpersku. V tamním sportovním areálu hasičské zbrojnice začne v jednu hodinu odpoledne přehlídka dechovek. Vystoupí na ní kapely Vacenovjáci, Moravská Veselka a taky domácí Bludověnka. 

Pohádkovou sobotu můžete zažít se svými dětmi na zámku v Náměšti na Hané. Ve dvě hodiny odpoledne tam začne program Z pohádky do pohádky. Chybět nebudou ukázky z pohádek Jak se budí princezny, Byl jednou jeden král, Řachanda a další. Pořadatelé doporučují se na speciální prohlídky předem objednat. 

Pokud máte rádi muziku, na své si přijdete na sobotním hudebním festivalu v ulicích Olomouce. Přehlídky se zúčastní na 70 kapel a muzikantů, kteří zahrají před pivnicemi, kavárnami a vinárnami v centru města. Akce s názvem Olomouc ožije začíná v 17 hodin. 

Staré hřiště pod Bramborem v Kokorách na Přerovsku provoní v sobotu guláše. Konat se tam bude od deseti hodin dopoledne soutěž ve vaření tohoto oblíbeného lidového pokrmu. Děti si budou moct užít řadu soutěží a her. 

Klášterní hudební slavnosti pokračují dalším koncertem. Ten se koná v neděli v Šumperku v kostele Zvěstování Panny Marie od 20 hodin. Koncertu se jmenuje VIVAT BENDA! a připomene 300. výročí narození hudebního skladatele Jiřího Antonína Bendy.

Spustit audio