Začínají protipovodňové stavby v Olomouci. Obyvatele města trápí úbytek parkovacích míst

S komplikacemi v dopravě musejí ode dneška počítat obyvatelé i návštěvníci Olomouce. Začínají totiž práce na protipovodňových stavbách v okolí mostu přes řeku Moravu v Komenského ulici. Dělníci tu budou pracovat do podzimu příštího roku. Pak strhnou a postaví další most v centru města.

„Pro mě je to celkem bez problémů, já jezdím tramvají,“ říká pan Václav. Právě přechází přes most, který v létě začnou dělníci bourat. Do té doby bude ulice Komenského a její okolí pro pěší a cyklisty bez omezení.

Místní ale tak klidní nejsou. Zdeňka Hanelová přijde o parkovací místo před svým domem u nábřeží Moravy. „Bude záležet, jaká bude obsazenost přilehlých ulic. Nedovedu si to představit. Žádali jsme o parkovací karty, které by nám umožnili parkovat v placené zóně. Nevím, jaká byla odezva,“ komentuje.

Ztráta stovek parkovacích míst v těchto dnech trápí obyvatele centra města asi nejvíc. Mluvčí radnice Michal Folta dodává: „Dopravní omezení budou vyloženě v blízkosti mostu v Komenského ulici. Další změna je ta, že ulice Kapitána Nálepky zjednosměrněna.“

Město jedná o náhradním parkování

Negativně to s parkováním vidí Zdeňka Tkadlečková, která u Moravy bydlí. „Já si někde auto zaparkuju a budu jezdit na kole,“ říká.

Podle Michala Folty město jedná o náhradních místech. „Byla domluvena možnost nočního parkování vozidel na obou stranách Masarykovy třídy, a to v době od 19 do 7 hodin ráno,“ uvedl mluvčí.

Do 20. května projedou auta přes most v Komenského ulici bez omezení, do 30. června pak už jen městská hromadná doprava. Kvůli demolici nevyhovujícího přemostění budou v létě jezdit auta po objízdných trasách. Ve hře je stále i varianta provizorního montovaného mostu přes řeku Moravu. Záležet bude podle města na aktuální situaci v prvních měsících protipovodňových staveb.

Po celou dobu jsou lidem k dispozici kontaktní pracovníci. Další podrobné informace jsou na webových stránkách města. Protipovodňové stavby, které dnes v Olomouci začínají, jsou rozsahem i nákladností v současnosti největší akcí v Česku. Budou stát 730 milionů korun a během čtyř let se při nich zbourají a znovu postaví dva mosty.

autor: bam
Spustit audio