Žádná bomba není dost velká na to, aby zarazila všechny války, říká diplomat Řehák

13. srpen 2023

V polovině července uplynulo 78 let od testu Trinity, tedy od prvního odpálení atomové bomby. Rozsah následků v tu chvíli mohli ti, která stáli u několikaletého vývoje této zbraně, jen tušit a předpokládat. Přesnější obraz této apokalypsy přinesl 6. srpen, kdy Američané svrhli atomovou bombu na Hirošimu a poté na Nagasaki. Použití atomové bomby se přes všechna rizika zdálo Američanům nutné. Přesto od samého začátku existenci jaderných zbraní provázela závažná etická dilemata.

O vývoji atomové bomby a jejím „otci“ právě běží v kinech film Oppenheimer. V něm zazní otázka, zda je ta bomba dost velká na to, aby zarazila všechny války.

Čtěte také

„Žádná bomba není dostatečně velká, aby to dokázala. Lidstvo je takové, že došlo k určitým velmi pozitivním věcem, jako byla smlouva o nešíření jaderných zbraní, ale na druhou stranu vývoj zbraní pokračuje a neexistuje zřejmě žádná hranice, kde by státy nebo mocnosti byly ochotny se zastavit,“ říká diplomat Robert Řehák.

„A jak vidíme na současné ruské agresi na Ukrajině, tak ani to nebezpečí jakékoliv velké bomby, kterou mocnosti mají k dispozici, tuto válku nezastavilo,“ dodává Řehák, který je také judaista, hebraista a biblista.

„Ta celá věc je spojena s teorií odstrašení, tedy s tím, že existují prostředky, které zamezují konfliktu nikoliv proto, že by někdo měl dobré úmysly, ale protože se bude bát, že následky budou nesrovnatelně větší, než jaké by byl ochoten akceptovat pro své vítězství,“ nastiňuje plzeňský biskup Tomáš Holub.

Čtěte také

„A tato teorie odstrašení je něco, s čím se v mezinárodní politice pracuje od druhé světové války. A etici stále diskutují, jestli to je akceptovatelný způsob cesty, která má před sebou nějakou naději na celosvětový mír,“ popisuje Holub, který byl naším prvním armádním kaplanem, vojáky doprovázel do válek v bývalé Jugoslávii i na mise v Afghánistánu, Kuvajtu či Iráku.

Podle něj se jednoznačně jednalo o správnou cestu. „Dokonce i Jan Pavel II. při svém vystoupení na půdě OSN připustil decentně, ale připustil, že to může být po nějakou dobu cesta, která je správná.“ 

Celou debatu Vertikály si poslechněte v audiozáznamu. Moderuje Eva Hůlková.

Do íránských měst se vracejí mravnostní hlídky. Ukrajinský soud poslal do vězení vysoce postaveného duchovního. Byl uznán vinným ze schvalování ruské ozbrojené agrese proti Ukrajině. V dětském domově na Slovensku vymítali ďábla. Ta a další témata v první části Vertikály s Naděždou Hávovou.

autoři: Eva Hůlková , knem
Spustit audio

Související