Zahálkovy Skalky jsou odpradávna střechou Bouzovska

29. srpen 2020

Až do nadmořské výšky 610 metrů se vypíná nejvyšší bod Bouzovské vrchoviny Zahálkovy Skalky. Tyčí se nad obcí Kladky a kromě rozhledu nabízí i některé zajímavé historické události.

Zahálkovy Skalky patří do hřbetu, který najdeme přímo na současné hranici Olomouckého a Pardubického kraje. Je to také nejvyšší bod přírodního parku Kladecko. Kdo a proč dal této hoře její jméno, dnes už nevíme. Pozoruhodné však je, že podle legendy v údolí říčky Věžnice podle staré legendy zpytoval své svědomí poustevník, který měl být spolu se svým bratrem zakladatelem obce Kladky a tohoto bratra měl v rozčilení zavraždit.

Zahálkovy Skalky byly však i místem dalekých výhledů. Ne nadarmo si zde armáda při rozsáhlém cvičení ve třicátých letech zbudovala pozorovatelnu a také sídlo štábu, které navštívil i president Edvard Beneš. Za II. světové války pak zase v okolí tohoto vrcholu operovali partyzánské skupiny.

Dnes naštěstí Zahálkovy Skalky slouží mnohem bohulibějšímu účelu. Od sedmdesátých let zde najdeme jediné lyžařské středisko na Prostějovsku. A využívají jej i hasiči, kteří zde rok co rok na podzim pořádají soutěž v útoku do vrchu.

autor: kbz
Spustit audio