Zahrádkáři kritizují vysoké ceny za pronájem či nákup připravované kolonie Andělská v Olomouci. Radní částky znovu projednají

13. červen 2022

Olomoučtí zastupitelé po kritice znovu přehodnotí, za jakou cenu bude město prodávat a pronajímat zahrádkářům pozemky v nově připravované kolonii Andělská. Právě do ní chce přesunout zahrádkáře, kteří musí kvůli plánovaným protipovodňovým opatřením opustit nedalekou osadu Morava.

„Je tam celkem 90 zahrádek. Před čističkou odpadních vod, za čističku odpadních vod, takže jsme na nějakých šesti hektarech,“ popisuje zahrádkářskou kolonii u řeky Moravy v olomouckých Nových Sadech její předseda Petr Moravec. Zahrádkáři se mají kvůli stavbě protipovodňových opatření Olomouce z osady vystěhovat.

Vedení města jim nabídlo nedaleké pozemky u ulice Andělská buď za roční nájemné 115 korun za metr čtvereční, nebo 3000 korun v případě koupě. „115 korun za metr čtvereční, což dělá částku nějakých 30 tisíc korun ročně, to je částka, kterou jsme my nazvali lichvou,“ čertí se Moravec.

„Město přichází a žádnou alternativu jim nenabízí. Vůbec to současnému primátorovi a koalici nezávidím.“ 
Opoziční zastupitel Tomáš Pejpek z hnutí ProOlomouc

Novou osadu slíbilo zahrádkářům vybudovat předchozí vedení radnice, pozemky nabízelo za pětikorunové nájemné za metr čtvereční. Podle opozičního zastupitele Tomáše Pejpka z hnutí ProOlomouc jde o nesplnění slibu. „Město je kvůli protipovodňovým úpravám potřebovalo přestěhovat, tak jim slíbilo, že jim dají za symbolickou cenu alternativu. A teďka město přichází a žádnou alternativu jim nenabízí. Vůbec to současnému primátorovi a koalici nezávidím,“ uvádí Pejpek.

Zahrádkáři z kolonie Morava se přestěhují na Andělskou

Cena za pozemky byla podle primátorova náměstka Martina Majora z ODS stanovená znaleckým posudkem. „Cena těch pozemků je docela vysoká. My jsme vycházeli ze znaleckého posudku, koneckonců ani nic jiného dělat nemůžeme. No a druhá část této celkové ceny byla složena ze stavebních nákladů. A když se vypočítala výstavba nových studní, protože každá ta zahrádka měla svoji studnu, oplocení, výstavba nových cest, tak ty ceny jsou docela vysoké,“ říká Major.

Čtěte také

Záměr nyní znovu projednají odborné komise. „Cílem rady a potažmo zastupitelstva bude tyto částky snížit do nějakých únosnějších mezí tak, aby ti, kteří umožní výstavbu těch protipovodňových opatření, nebyli zatíženi tak vysokými náklady,“ dodává Major.

Zahrádkáři se mají kvůli stavbě čtvrté etapy protipovodňových opatření z osady vystěhovat letos v listopadu. Zda a kdy budou mít za své pozemky náhradu v podobě osady Andělská je zatím nejasné.

autor: bas
Spustit audio