Zahradníci mají plné skleníky rostlin, které nemají kde prodávat. Doufají v brzké otevření tržnic

26. březen 2021

Tisíce malých květináčů s přísadami kedluben, různých druhů salátů, ale i bylinkami, muškáty nebo petúniemi teď ve sklenících zahrádkářství čekají na otevření tržnic. Zahradníci se o rostliny starají a doufají, že je stejně jako loni nebudou muset vyhodit na kompost. Vláda podle nich ale dosud zavřené tržnice musí otevřít nejpozději do konce dubna, jinak přijdou o většinu tržeb.

Skleníky plné rostlin

S majitelem prostějovského zahradnictví Jiřím Slavovem jsme vešli do jednoho z jeho skleníků. Na zemi se to zelená rostlinami. „Začínají surfinie, voskovky, petunie, muškáty a přísada, která by se teď měla prodávat, tedy salát, květák, kedlub, zelí, kapusta, brokolice. Na konci prosince se ve skleníku začíná topit a seje se první salát a kedluby,“ popisuje zahradník.

Normálně by Jiří své výpěstky už od února prodával v centru Prostějova na tržnici. A nejen tam, se svým stánkem objíždí i další města. „Loni šlo na kompost pět tisíc salátů a pět tisíc kedlubů. Mám naštěstí možnost, že to mám kam větší část vysázet, tak jsem vysázel víc, než jsem zvyklý,“ dodává Slavov. Stejná situace podle něj může nastat i letos. Aby zahradnictví neprodělalo statisíce, musí podle něj vláda venkovní trhy povolit nejpozději na konci dubna.

Skleníky plné rostlin

Na současnou situaci zareagoval i Vlastimil Kabilka, majitel zahradnictví z Hrubčic na Prostějovsku. Každoročně prodával zeleninu a přísady na prostějovské tržnici ve stánku hned vedle Jiřího Slavova. Kvůli koronaviru a zavedeným opatřením ale letos produkci výrazně omezil. „Přísady jsem normálně dělal na hektaru a letos jsem to omezil radikálně víceméně pro sebe. Když nějaký přebytek zůstane, tak se to budu snažit v tom trhu prodat,“ popisuje Kabilka.

Vlastimil Kabilka loni odešel do důchodu, prodávat zeleninu ale plánoval dál. Nakonec letos svou živnost zrušil. K rozhodnutí přispělo právě omezení prodeje. „Kdyby ta doba nebyla taková, jaká je, tak bych to nerušil a pokračoval dál. Ale dnes vyrobíte a nevíte, jestli prodáte,“ dodává zahradník.

autor: tas
Spustit audio