Zájem o doučování roste. Dobrovolníků, kteří by dětem se školou pomohli, je nedostatek

7. říjen 2019

Rovnice, výpočet výkonu, určování větné skladby. Už měsíc po zahájení nového školního roku se mnozí rodiče poohlíží po doučování svých potomků. Ne všichni si ale můžou dovolit platit individuální výuku. Především jim nabízí pomoc olomoucká Charita a dobrovolnické centrum Jika.

Lukáš Mada studuje na na Univerzitě Palackého biologii a ve svém volnu občas doučuje matematiku. „Jsem schopen doučit veškerou přírodní vědu. Ta matematika táhne nejvíc, dává to asi smysl, protože je to o tom pochopit to a ne naučit se to zpaměti,“ říká Lukáš Mada.

Kromě počtů chtějí školáci nejčastěji pomoci i s češtinou a cizími jazyky, mimo ně potřebují doučit taky fyziku a chemii. Zájem o doučování klasicky roste se začátkem školního roku. „Začátkem každého školního roku se na nás obrací celá řada zájemců o doučování. Je to buď ze strany sociálního odboru magistrátu města Olomouce nebo ze strany samotných klientů, a nebo je to ze strany matek, které jsou umístěny v domovech pro ženy a matky v Olomouci,“ ředitel olomouckého dobrovolnického centra Jika Jiří Lang. Doučování studenti podle Langa vyhledávají i s koncem školního roku, kdy chtějí zlepšit známky.

Dobrovolníky, kteří dětem pomohou se školou, shání kvůli velkému zájmu také olomoucká charita. Oslovila kvůli tomu i studenty Vyšší odborné školy Caritas. „Je to jedna z mála služeb, kde jsou dobrovolníci zapojeni, ve které se nám nedaří úplně pokrýt tuto potřebu. Jestli je to student, nebo dospělý člověk. Žádoucí je, aby to byl alespoň středoškolák, ale je jedno, jestli je to student, pracující člověk, nebo senior,“ popisuje koordinátorka dobrovolníků olomoucké charity Milada Malíšková.

Dobrovolníci z Charity i centra Jika doučují především v sociálně slabších rodinách.

autor: bas
Spustit audio