Zájem o Moravskoslezský kraj meziročně stoupl. Loni přijely 3 miliony turistů

3. květen 2019

Moravskoslezský kraj loni navštívily tři miliony turistů. Vyplývá to z údajů hejtmanství i Českého statistického úřadu. Turistů tady tak loni bylo o 10 % více než v roce 2017. Nejčastěji k nám jezdí Slováci, Poláci nebo Němci a celkově tu loni utratili přes osm a půl miliardy korun.

„Slezskoostravský hrad, Dolní Vítkovice, Landek,“ odpovídá paní Hana na otázku, jaká místa by v kraji ukázala turistům. Podobně to vidí i Matúš, který v Ostravě studuje čtvrtým rokem. „Dolní oblast a zoologickou zahrada. Příjemná místa a Vítkovice jsou spojeny s historií Ostravy,“ dodává student.

Právě Dolní Vítkovice a Landek Park spolu se zoo a Trojhalím Karolina patří k nejnavštěvovanějším místům v kraji už několikátým rokem. Loni si ale výrazně polepšily i Jeseníky.

„Měly tu smůlu nebo naopak štěstí, že investoři přišli později. Začala se tam stavět nová ubytovací zařízení, zlepšovat penziony, začala se budovat infrastruktura. Takže v některých ohledech ta infrastruktura je modernější než ve zbytku kraje,“ tak si vysvětluje příliv turistů do Jeseníků David Karčmář ze společnosti Moravian-Silesian Tourism.

Moravskoslezský kraj by ale letos chtěl číslo ještě navýšit, proto chystá novinky. „Turisty chceme nalákat hlavně na technotrasu, kterou stále pečlivě rozvíjíme. Dnes do technotrasy přichází nové atraktivity. V tomto roce se také hodně zabýváme cykloturistikou, máme svoji síť elektrokol. Pak to bude výletní katamarán na Slezské Hartě a chceme se zaměřit i na turisty, kteří jezdí obytnými auty,“ vyjmenovává náměstek hejtmana Jan Krkoška (ANO) s tím, že první stellplatz by měl vzniknout už tento měsíc v Landek parku.

Spustit audio

Související