Zájem o příměstské tábory roste. Stovky dětí vyráží za zábavou v okolí bydliště

31. červenec 2017

Krosna a spacák nejsou potřeba, dětem stačí jen malý batůžek a kapesné. Rodiče je čím dál častěji posílají na příměstské tábory. Jejich nabídka se v Olomouci rozrůstá a je o ně velký zájem. Na rozdíl od pobytových táborů zůstávají rodiče v pravidelném kontaktu se svými dětmi i s vedoucími.

Zaměření příměstských táborů jsou různá, od sportu po umění. Eliška Roubalová působí jako instruktorka na příměstském táboře v olomouckém lanovém centru. Celkem se tam na letní programy přihlásilo téměř 240 dětí. „Minulý rok bylo šest nebo sedm turnusů, letos máme kolem devíti,“ říká instruktorka. Počet turnusů podle ní roste každým rokem.

Svého syna přišla po programu v lanovém centru vyzvednout Elen Vacová z olomouckého Týnečka. Nejvíce si chválí každodenní komunikaci s vedoucími, která u klasických pobytových táborů není možná. „Výhodou je to, že vím, co se se synem děje. Každý den mi řekne, jak se mu na táboře líbilo, co tam prožil. Mluvím i s vedoucími. Ti mi třeba řeknou, že neposlouchal, tak to doma probereme,“ popisuje Vacová.

Příměstské i pobytové tábory pořádá mimo jiné Dům dětí a mládeže v Olomouci. Vzrůstající zájem o první jmenované potvrzuje jeho ředitel Jiří Dostál. „Loni se pobytových táborů zúčastnilo 630 dětí, příměstských 440 dětí. Letos bych si dovolil odhadnout, že ten poměr bude ve prospěch příměstských táborů,“ uvedl Dostál a dodal, že počty přihlášených jsou vždy v řádu stovek.

S rostoucím počtem táborů v Olomouci přibývají i nabízená témata a zaměření. Kromě těch sportovních se děti zabaví i na vědeckých, čtenářských nebo třeba výtvarných.

Spustit audio