Zájem o služby charitní poradny Nedlužím na Olomoucku roste. Kvůli náporu lidí s exekucemi poradna rozšířila svou pracovní dobu

21. leden 2019

Zapomenutý nedoplatek za telefon, nezaplacený nájem nebo pokuta v městské hromadné dopravě. K dluhům, které mohou v některých případech nabýt obřích rozměrů, vedou různé cesty. Lidem s exekucemi pomáhá na Olomoucku mimo jiné dluhová poradna Šternberské charity s pobočkami v Litovli, Uničově a ve Šternberku. Zájem o jejich služby roste.

„Manžel podnikal a několikrát mu nezaplatili, tak jsme si vzali půjčku, pak jsme lepili půjčku půjčkou a ocitli jsme se v dluhové pasti,“ popisuje paní Šárka z Uničova. Společně s mužem dlužili přes dva miliony korun, na krku měli desítky exekucí, jejich čtyři děti strádaly. Zhruba před dvěma lety se obrátili na pracovníky dluhové poradny šternberské charity.

„Slovo dalo slovo, já jsem vzal pytel těch dokumentů, paní se na to podívala a začalo se to řešit,“ říká pan Radek s tím, že se mu díky poradně podařilo dluhy snížit o více než milion korun. Podle vedoucí Dany Vrzalíkové na tom má velkou zásluhu externí právník, který vytipoval osm exekucí, které se nám podařilo zastavit pro zjevnou nespravedlnost a z původní částky, kterou jsme spočítali na dva a půl milionu korun se nám podařilo dostat na milion čtyři sta tisíc,“ upřesňuje Vrzalíková.

Zájem o služby poradny neutuchá, naopak. I proto tento měsíc rozšířila pracovní dobu. Zájemci ji nově mohou navštívit každý všední den. „Primárně jsme to tedy dělali pro klienty jiných stávajících služeb, ale jde vidět, že tohle je momentálně bezedná studnice,“ říká vedoucí poradny.

Počet lidí, kteří čelí exekucím, neustále roste. Jen v Olomouckém kraji jich je podle serveru mapyexekuci.cz přes 47 tisíc.

autor: bas
Spustit audio