Zájem o vánoční úklid roste. Úklidové firmy nestíhají

19. prosinec 2019

Umýt okna, vydrhnout podlahu, vyluxovat. V několika bytech denně. Pracovníci úklidových firem z regionu před vánočními nestíhají. Poptávka po jejich službách je tak vysoká, že některé z nich musí zákazníky odmítat. A velký zájem je podle nich i po Novém roce.   

Lenka právě dorazila do bytu, kde ji čeká jeden z pravidelných předvánočních úklidů. Svoji uklízecí rutinu tady začíná s vysavačem. „Nejprvnější činnost je vysávání, aby se mi prach, který je na podlaze, neusazoval na další povrchy, které budu utírat. To znamená různé stolky a poličky,“ popisuje paní Lenka. Kromě toho na Lenku čeká ještě úklid koupelny nebo utření prachu v celém bytě. „Na závěr úklidu se přesouvám do koupelny, kde vytírám celou koupelnu a úplně na konci podlahy,“ dodává Lenka.

Denně stihne v průměru poklidit tři domácnosti. Zájemců o takovou výpomoc je podle ní hodně celý rok. Před Vánoci ale zákazníci požadují důkladnější úklid než jindy. „Snažím se vyhovět v tom, aby ten úklid byl víc do hloubky, odtahují se různě sedačky, jde se do míst, kde se přes rok moc neuklízí,“ přibližuje Lenka.

V předvánočním shonu pomoc s úklidem oceňuje Kamila. Připlatit si chce za vyčištění oken.„Když člověk hodně pracuje a chce potom využít svého volného času, tak to hodně pomůže. Přemýšlím, že bych si paní zavolala mezi svátky, aby udělala ještě okna, ať to máme ještě na příští rok,“ říká Kamila.

Enormní zájem lidí o předvánoční úklidy zaznamenali také profesionální firmy, potvrdil obchodní manažer jedné z nich Martin Kluger. „Můžu vám říct, že to určitě nestíháme. A co vím od konkurencí, tak ani tam se nestíhá. Důvod je prostý, té pracovní síly není moc,“ říká Kluger.

Ceny za úklid se odvíjí od individuálních požadavků zákazníka a velikosti bytu nebo domu. Obecně se dá říct, že se průměrně pohybuje kolem 130 korun za hodinu práce.

Spustit audio