Zájem o vlastní zdroj vody roste kvůli suchu i poklesu hladin podzemních vod

6. září 2019

Zájem lidí o vlastní zdroj vody roste. Kvůli suchu a poklesu hladiny podzemních vod. Své o tom vědí majitelé firem, které nabízejí vrtané studny. Na nedostatek práce si nemůže stěžovat i jedna z olomouckých firem, která má zakázky po celé Moravě. Na její vrtnou soupravu zájemci čekají několik měsíců.

„Nejsme napojeni na obecní vodovod, máme tři studny, z nichž se využívá jen jedna. Máme jílové podloží a důsledku silných dešťů se voda znečistí a je horší kvality. Z toho důvodu bychom si rádi nechali vyhloubit vrtanou studnu,“ říká pan Martin z Prostějovska. Jeho rodina si právě vyřizuje povolení na vyvrtání zhruba 40 metrů hluboké studny. Nejsou jediní. Zájem lidí o nový zdroj vody v posledních letech roste, říká Rostislav Hnízda. Jeho firma vrtá studny po celé Moravě. 

„Ta poptávka po tom je velká. Všichni jsme začínali čištěním a dalšími službami kolem studní. Poptávka přerostla v to vrtání a kopání nových studní,“ srovnává Rostislav Hnízda. „Je to tím, že vody je méně, vysychají zdroje. Jsou vesnice, kde nejsou ani veřejné vodovody. Ale zažívám i požadavky, kdy zákazník chce vrtanou studnu, aby si mohl umývat karavan,“ říká Rostislav Hnízda s tím, že primárně se snaží firma vyhovět těm zájemcům, kteří vodu potřebuji akutněji. Lidé podle něj ale řeší problém s jejím nedostatkem někdy až v momentě, kdy jim voda dojde. Vyřídit potřebnou legislativu přitom zabere několik měsíců.

„Pak se dostáváme do situace, kdy zákazník přenáší problém na nás vlastní problém, že to neřešil včas,“ líčí Rostislav Hnízda. V posledních teplých letech firma vyřizuje poptávky na nové studny i v zimních měsících.

autor: bas
Spustit audio