Zákaz nočního parkování dodávek v některých částech Olomouce se podle zástupců radnice osvědčil

3. říjen 2023 11:35

Jako úspěšný vyhodnotili zástupci olomouckého magistrátu pilotní projekt nočního zákazu parkování automobilových dodávek v některých v městských částech. Konkrétně v zóně ohraničené ulicemi Hněvotínská, Okružní, třída Míru a Foerstrova. Dopravní specialisté tam dříve při nočním sčítání zaznamenali zhruba 100 dodávek denně.

„Obyvatelé měli problém s tím, že ta vozidla zcela logicky zasahovala třeba do vozovky anebo naopak zabírala jedno a půl toho parkovacího místa,“ vzpomíná na problémy s dodávkami předseda komise městské části Tabulový vrch Lukáš Krbeček.

Omezující dopravní značky se v ulicích objevily před necelými dvěma roky. A situace se podle Lukáše Krbečka zásadně změnila. „Těch dodávek ubylo, respektive zmizely téměř všechny až na některé jednotlivce, ale s těmi si poté poradila městská policie. Parkování se opravdu zlepšilo. Obyvatelé si to pochvalují,“ dodává Krbeček.

Noční zákaz pro dodávky i v dalších místních částech?

Podle Martina Luňáčka z odboru strategie a řízení olomouckého magistrátu proto po dobrých zkušenostech předloží radním na příštím zasedání 10. října návrh na rozšíření zákazu nočního parkování dodávek i do dalších městských čtvrtí. „Toto opatření jsme vyhodnotili jako úspěšné. Nyní řešíme to samé s místní částí Nové Sady a Povel,“ říká Luňáček.

Sídliště právě v těchto částech patří k největším v Olomouci. Podobné opatření, tedy omezení vjezdu nebo zákaz nočního parkování dodávek, už zavedli i v některých částech dalších měst, například Zlína, Vsetína nebo Kroměříže.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio