Zakladatelka Maleníčku: Začátky byly těžké. Záhoří, oblast mezi Hanou a Valašskem, jako by nebylo

„Nemělo svoje písně, kroje, tradice upadly v zapomenutí. Ale podařilo se nám je oživit,“ říká Květa Kohoutková, která už 35 let vede folklórní soubor v Lipníku nad Bečvou.

Květa Kohoutková se narodila na Ostravsku, vyrůstala u Přerova a do Lipníku se přestěhovala až po svatbě. Folklórní soubor Maleníček, ve kterém už se vystřídaly stovky dětí a celé čtyři generace, tam založila tak trochu z nudy.

„Když manžel začal brát obě dcery na basket, najednou jsem neměla co dělat. Tak jsem nejprve s dětmi z ulice začala hrát divadlo a pak jsme založili folklórní soubor,“ vypráví. Pak začalo hledání záhorských písní, říkadel, starých tradic. „Učila jsem se všechno za pochodu. Dramaturgii, sestavování programu, režii. A taky jsem šila kroje, to dělám dodnes,“ říká Květa. Už 15 let vede Maleníček společně se svou mladší dcerou Markétou. Na to, co se souborem dokázali, je patřičně hrdá. Párkrát už se objevili v televizi, s úspěchem objíždějí festivaly a soutěže.

Květa Kohoutková měla v životě štěstí na zajímavé profese i lidi kolem sebe.  Ráda vzpomíná na všechny, na práci v bufetu, ve skladu i v knihovně. A také na zkušenost v rádiu. „Šance pracovat v Českém rozhlase Olomouc přišla už v důchodu. Nabídli mi tehdy moderaci pořadu pro seniory. Byla to pro mě výzva, kterou jsem přijala s pokorou. V terénu jsem potkávala zajímavé lidičky. Ten pravý adrenalin přicházel vždy ve studiu, když se rozsvítilo červené světlo a já šla naživo do éteru,“ vzpomíná Květa Kohoutková s úsměvem.

autor: zem
Spustit audio