Základní školy v hledáčku ukrajinských žáků na útěku před válkou

30. květen 2022

Od vypuknutí války na Ukrajině poskytla spousta škol po celé České republice útočiště stovkám ukrajinských žáků. Mezi tyto školy se řadí i Základní škola Heyrovského v Olomouci, která je největší školou v kraji. Podle zástupkyně ředitele druhého stupně Ludmily Balíkové mají na škole s Ukrajinci po celá léta jenom ty nejlepší zkušenosti, které se letos v březnu s příchodem nových ukrajinských žáků potvrdily.

Ve druhé polovině února začal ozbrojený konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou. V té době ještě spousta ukrajinských žáků základních škol ani netušila, že stovky kilometrů západně od nich leží město Olomouc. Základní škola Heyrovského v Olomouci své první dva ukrajinské žáky přivítala 15. března a poslední žáky přijala 30. března. „Celkem máme na škole 15 dětí, z toho 4 jsou na prvním stupni na odloučeném pracovišti na Základní škole Čajkovského, 5 je u nás na prvním stupni a 6 je na druhém stupni,“ říká Balíková. Doplňuje, že na škole jsou i ukrajinští žáci, kteří přišli o pár let dřív nezávisle na konfliktu na Ukrajině a svým nově příchozím spolužákům aktivně pomáhají.

Děti se musejí nejenom adaptovat na nové prostředí, ale také se učit nový jazyk. Speciální pedagožka Táňa Vozáková učí ukrajinské děti na prvním stupni Základní školy Heyrovského. „Scházíme se 3x týdně, pondělí, středa a pátek a společně máme ještě jednu individuální hodinu, takže celkem se scházíme 4x za týden,“ říká Vozáková. Od poloviny března, kdy na školu děti přišly, stihly získat slovní zásobu týkající se školních pomůcek, rozvrhu hodin, umí se představit, poděkovat nebo poprosit. „Není možné očekávat, že po pár dnech v České republice budou dobře skloňovat a správně časovat, ale hodnotíme je motivačně, snažíme se ocenit každý jejich pokrok,“ doplňuje Balíková.

Kladnému přijetí se ukrajinským dětem dostalo i ze strany českých spolužáků. „Když si představím sám sebe, že bych sem přišel z jiného státu, nerozuměl jazyku, tak bych byl narovinu z toho vyplašený, ale když jsem viděl, jak zapadli a jak je přijali ostatní spolužáci, jak jim se vším hned pomáhali, tak za mě je přijali naprosto fantasticky. Pokud je teď naším úkolem jim vytvořit prostředí, kde se budou cítit bezpečně a spokojeně, tak já si myslím, že pro to tady mají ty nejlepší podmínky,“ uzavírá učitel angličtiny na Základní škole Heyrovského Mojmír Fryčák.

Spustit audio