Základní umělecká škola Pamfilia se stěhuje z Velkých Losin do Rapotína. Nové prostory rekonstruují sami členové spolku

26. červen 2023 16:00

Budova bývalé školy v Rapotíně na Šumpersku ožije od září ožije hudbou. Od začátku nového školního roku ji začne využívat Základní umělecká škola Pamfilia. Do nových prostor se přestěhuje z domu služeb ve Velkých Losinách, který čeká demolice. Dům v Rapotíně spolek provozující uměleckou školu koupil od soukromého vlastníka. A jeho členové ho sami opravují.

Jedna z rekonstruovaných místností rapotínské ZUŠ

„Tady budou houslové třídy, tady je sborovna, a další houslové třídy,“ popisuje ředitelka Základní umělecké školy Pamfilia Petra Akritidu. „Tady už je v podstatě hotovo, máme vymalováno, renomované parkety, zbývá pouze donatírat radiátory,“ pokračuje ředitelka.

Letní prázdniny budou pro pracovníky školy a dobrovolníky, kteří jim pomáhají, náročné. Čekají je dokončovací práce a stěhování z původních prostor ve Velkých Losinách „Postupně se budeme přesouvat do učeben, chodby ještě hotové nejsou, ale do září by měly být. Čekají nás ještě výměny sanitárních zařízení,“ dodává ředitelka.

Za oživení budovy, která v poslední době chátrala, jsou rádi i místní. „Byla to bývalá škola ve vlastnictví obce Rapotín. Dokonce jsme uvažovali, že by se využívala jako obecní úřad. Nakonec došlo k odprodeji předchozímu vlastníku, který se o budovu staral tak, jak jsme všichni místní viděli a budova začala chátrat,“ potvrzuje starosta Rapotína Bohuslav Hudec z hnutí ANO.

Náročná rekonstrukce ale ještě není úplně hotová. Vedení základní umělecké školy teď hlavně řeší další etapu opravy střechy, která bude pokračovat už za provozu. Lidé na ni můžou přispět v online sbírce.

Spustit audio