Zákon ztěžuje přístup k informacím nezletilým žadatelům. Nemohou využít datové schránky

9. listopad 2015

Zákon ztěžuje přístup k informacím nezletilým žadatelům. Mohou o ně sice požádat, s úředníky ale nemohou komunikovat pomocí datových schránek. Alespoň ne do doby, než jim bude osmnáct let. Na paradox v paragrafech upozornil patnáctiletý aktivista z Prostějova Jakub Čech.

Na zvláštní paradox v zákoně narazil patnáctiletý Jakub Čech z Prostějova, který se svými opakovanými žádostmi o informace stal ve městě symbolem boje s úřady. Ty sice uznaly, že na informace má právo, problém ale nastal jinde.

Ministerstvo vnitra mu nezřídí datovou schránku, protože není plnoletý. Informace - například o odvolání - si tak může vyzvednout jen na poště nebo s pomocí elektronickému podpisu. Ten už ale stojí peníze.

„Já jsem požádal o zřízení datové schránky, protože když komunikuji s úřady, tak je značně nekomfortní, když mi to musí posílat písemně, ničí to přírodu, je to zátěž pro poštu, pro mě, je to stojí peníze,“ vysvětluje patnáctiletý Jakub Čech, proč datovou schránku chtěl. Ministerstvo vnitra mu ji ale zřídit nemůže.

Podle vyjádření jeho mluvčí Petry Kučerové je totiž ze zákona možné zřídit datovou schránku pouze člověku, který je plně způsobilý k právním úkonům, což podle občanského zákoníku osoba mladší 18ti let není: „Zdá se mi to absurdní, že s úřady můžu komunikovat normálně papírově a nemůžu s nimi komunikovat elektronicky. Řekl bych, že to trochu ukazuje na to, jak je ta státní správa ještě zkostnatělá.“

Čtěte také

Neplnoletí žadatelé o informace tak mají podle Oldřicha Kužílka z Otevřené Společnosti, která se právem na informace zabývá, ztíženou cestu k jejich získání: „Vypadá to, že skutečně jakmile je někdo nezletilí pod 18 let a nemůže si zřídit datovou schránku, tak se mu poměrně dost komplikuje situace.“

Elektronicky podle něj Jakub může o informace žádat a také je dostávat pouze v případě, že se například nechce proti rozhodnutí úředníků odvolat. Pak přichází na řadu pouze pošta nebo dokument s elektronickým podpisem, který ale na rozdíl od datové schránky není zadarmo.

„Kladu si samozřejmě otázku, jestli to, že člověk nad 15 let a pod 18 let nemůže mít datovou schránku, není cosi trochu protiústavního. Člověk, který se může legitimovat občanským průkazem, že by se nemohl takzvaně legitimovat v elektronickém prostředí, tím se podle mě zakládá nerovnost a její důvod my není jasný,“ doplňuje Oldřich Kužílek.
Jakub Čech podle svých slov doufá, že časem se zákon změní. Přesto, že jeho samého už se případná změna zřejmě nedotkne.

autor: tas
Spustit audio