Zámecký park v Náměšti na Hané se nejspíš dočká revitalizace. Měla by se mu vrátit podoba ze 30. let minulého století

5. květen 2023 09:45

Vedení Náměště na Hané na Olomoucku plánuje revitalizaci zámecké zahrady. Chce jí vrátit původní podobu ze třicátých let dvacátého století. Do poloviny parku se má vrátit lipový les, ve druhé části dělníci opraví například chátrající fontánu.

„Přicházíme k zámku severní alejí. Po pravé straně bude lipový bosket, což znamená takový lesík,“ ukazuje kastelánka náměšťského zámku Jitka Vychodilová na jednu z částí zámeckého parku, která by se měla vrátit do podoby před téměř sto lety.

Tehdy byl kruhový park rozdělený do dvou částí – jedna představovala noc a tvořil ji lipový les. Druhá reprezentovala den a byly v ní vycházkové cesty, fontána nebo bazén. Projekt na revitalizaci parku počítá i s opravou těchto prvků.

Bude dotace, bude i rekonstrukce

Celá úprava má vyjít na zhruba 37 milionů korun. Náměšťský zámek patří městysu, pro jehož rozpočet to je velká částka. Do investice by tak samospráva šla jenom se získáním dotace.

„Zatím máme připravenu projektovou dokumentaci. V lednu příštího roku by měla být vyhlášena výzva a do té bychom se chtěli zapojit. Je to dotace, která by měla pokrýt 85 % celkové částky. Projekt by se měl realizovat tři roky,“ zmiňuje nezávislá starostka Diana Huňková.

Zámecký park není jediný, který potřebuje úpravu. Vedení Náměště také plánuje dokončení opravy střechy nebo celého oplocení zámeckého parku.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio