Zámek Čechy pod Kosířem láká na individuální prohlídky a novinky v expozici

15. květen 2021

Zámek Čechy pod Kosířem na Prostějovsku je po několika měsících znovu přístupný návštěvníkům. Láká je na řadu výstavních expozic. Vedení olomouckého vlastivědného muzea, které zámek spravuje, totiž upravilo trasy pro individuální prohlídky.

Repliky šperků hraběnky Gizely Sylva Tarouca

„Návštěvníci budou individuálně chodit po zámku, v každé místnosti je informační tabule, která vysvětluje, co v místnosti je,“ vysvětluje systém ředitel muzea Břetislav Holásek. Novinkou v expozici Josefa Mánesa je nalezený obraz z původního zámeckého vybavení, Psa ležícího na hrobu svého pána. Namaloval ho pravděpodobně hrabě August Alexander Silva Tarouca, hostitel a mecenáš Josefa Mánesa. „Obraz jsme našli na aukčním serveru, byl tam odkaz, že je z Čech pod Kosířem. Nicméně ten člověk za něj chtěl velmi nepřiměřenou částku. Navíc, jak můžete vidět, on je v poměrně špatném stavu a potřebuje restaurování. V současnosti zde bude vystaven pouze na jeden rok, poté se s majitelem obrazu domluvíme, jak budeme postupovat dál. Dle názoru jednoho akademického malíře, který je zmíněn na přípisu zezadu, by autorem mohl být snad i samotný Josef Mánes,“ vysvětluje kastelán Martin Váňa.

Repliky šperků hraběnky Gizely Sylva Tarouca

Po loňském úspěchu s replikou svatebních šatů hraběnky Gizely Silva Tarouca, doplnil kastelán šaty replikou jejich šperků, které podle obrazu Josefa Mánesa hraběnka měla na svatbě. „Je to brož, která je přímo připnutá na šatech hraběnky Gizely. Zajímalo by nás, kde jsou originály, protože to jsou šperky, které byly již ve své době velmi nákladné. Jsou tam smaragdy, které mají velikost několika centimetrů. Bohužel víme, že Silva Taroucové po smrti Gizely, Augusta a Alexandra na tom byli finančně velmi špatně, že málem zkrachovali. Je možné, že po smrti hraběnky Gizely v polovině 19. století byly prodány, aby umořili své dluhy,“ přibližuje kastelán.

Na zámku Čechy pod Kosířem můžou návštěvníci vidět jedinou filmovou expozici Jana a Zdeňka Svěrákových v Česku. Už teď kurátoři začínají připravovat její rozšíření o nový, aktuálně natáčený film obou tvůrců Betlémské světlo, který bude mít premiéru na jaře příštího roku.

autor: bam
Spustit audio