Zámek Tovačov se může pochlubit Spanilou věží. A díky ní i nádhernými výhledy do okolí

2. červenec 2020

Zámek v Tovačově v Olomouckém kraji je pro veřejnost přístupný od poloviny devadesátých let minulého století, kdy přešel do majetku města. Před tím sloužil jako sídlo hudební školy, ordinace lékařů a také jako depozit přerovského muzea. Dnes na zámku můžete obdivovat několik reprezentativních sálů, zmenšenou repliku schodiště vídeňské opery a pár stálých expozic. Vystoupat můžete i na opravenou zámeckou věž, které se přezdívá Spanilá.

Podle pověsti měli svoje sídlo na místě tovačovského zámku nejprve pravěcí lidé. Později v bažinaté krajině vyrostl vodní hrad. V roce 1321 patřil králi Janu Lucemburskému. Jako zástava se později dostal do majetku jednoho z nejmocnějších šlechticů té doby - Jindřicha z Lipé. Od konce první poloviny 14. století se na tovačovském hradě na více než sto padesát let usadil moravský rod Cimburků. A byli to právě oni, kteří sídlo zmodernizovali a přestavěli v novém nastupujícím slohu – renesanci.

Zámeckou věž stavěli postupně. Ostění vstupu z roku 1492 vzniklo za panování Ctibora II. Tovačovského z Cimburka, jednoho z nejlepších právníků té doby. Ten nechal vystavět vysokou věž s italským názvem Formosa, česky se jí říkalo Spanilá. To pro její výšku a štíhlost.

Barokní kaple na zámku Tovačov

V dolní části má čtyřboký tvar, poslední čtyři patra jsou osmiúhelníková. Střecha věže připomíná cibuli, nechybí na ní lucerna ani makovice. Před pár lety prošla Spanilá věž kompletní obnovou. Cestou na její vrchol objevíte věžní komnaty, které mohly sloužit jako galerie nebo kaple. Uprostřed dřevěného bednění odbíjí hodinový stroj z počátku 20. století.

Po kamenných a později dřevěných schodech, kterých dohromady napočítáte na dvě stě, se dostanete do nejvyššího přístupného bodu - na samotný ochoz zámecké věže. Na stěně jsou vyznačené místa, které máte před sebou. Z výšky přehlédnete krajinu rybníků, jezer a lužních lesů. Neuniknou vám ani hanácká města jako Olomouc, Prostějov, Přerov, Kroměříž či Lipník nad Bečvou. Za příznivých podmínek spatříte obrysy Beskyd, Oderských vrchů i Jeseníků.

Prohlídka samotného zámku vás provede Sněmovním a Rytířským sálem a také dalšími reprezentativními prostorami. Svoji krásou vám učaruje i obnovená barokní kaple s bohatými freskami a štukami. Zámek obklopuje park, který bývá místem pořádání nejrůznějších kulturních akcí. Celý zámecký areál bývá přístupný od dubna do konce října.

autor: Jana Zemková
Spustit audio