Zámek Třemešek před třemi lety poničil požár, teď je opět dominantou Dolních Studének. Sloužit bude rodinám z regionu

22. červenec 2021

Vedení Dolních Studének na Šumpersku otevřelo po rekonstrukci za několik desítek milionů korun původně renesanční zámek Třemešek. V památce, která v minulosti chátrala, našly nové zázemí třeba rodinné a komunitní centrum. Část zámku pak slouží jako byty pro mladé rodiny nebo seniory.

Zámek Třemešek ožívá rodinným centrem, kavárnou a několika byty

„O prázdninách tady probíhají naše příměstské tábory. Od září bychom tady rádi nabídli rodinám program,“ popisuje Veronika Maitnerová z rodinného centra Vikýrek. Nové prostory budou sloužit rodinám z celého regionu. „Nabízet budeme i poradny, jako je logopedická poradna, psychologická poradna, budeme nabízet i předporodní kurzy. Ta nabídka bude hodně široká,“ pokračuje Maitnerová.

Na zámku našly zázemí i další neziskové organizace z regionu – Pomněnka a Pontis. V horních patrech pak vznikly byty pro mladé rodiny, seniory a taky mentálně hendikepované. Ti budou moct pracovat v kavárně v přízemí památky. „Od 1. srpna se sem stěhují. Dnes je to takový předběžný provoz, ale od začátku srpna by to mělo fungovat,“ vysvětluje starosta Dolních Studének Radim Sršeň z hnutí STAN.

Zámek Třemešek ožívá rodinným centrem, kavárnou a několika byty

Do kompletní rekonstrukce zchátralého zámku se obec pustila po požáru v roce 2018. Podle starosty šlo o mimořádně náročný projekt. Celkové náklady se vyšplhaly na 70 milionů korun. „Podařilo se nám získat 40 milionů z Evropské unie, 10 milionů ze státního rozpočtu, nějaké menší prostředky ze strany Olomouckého kraje a 20 milionů máme úvěr, který budeme splácet 20 let,“ vypočítává Sršeň.

Jak připomíná památkářka Monika Paulová, zámek má zajímavou historii – a to i tu novodobou. V minulém století například budovu krátce vlastnila pobočka Baťových závodů. „Baťův záměr byl vybudovat tady punčochárnu, ale bohužel v době, kdy už tato část území spadala do Sudet. Takže kvůli tomu z tohoto velkolepého záměru sešlo,“ připomněla památkářka.

Nově opravený zámek Třemešek si zájemci můžou přijít prohlédnout v rámci dne otevřených dveří tento pátek.

Spustit audio