Zámek v Čechách pod Kosířem získal nominaci na cenu Patrimonium pro futuro

11. červenec 2016

Šest let trvaly opravy zámku v Čechách pod Kosířem. Ten se letos poprvé v historii otevřel veřejnosti. Nabízí deset místností zrekonstruovaných do původního stavu nebo třeba expozici malíře Josefa Mánesa, který na zámku pobýval.

Zámek je letos nominován na cenu Patrimonium pro futuro, kterou vyhlašuje Národní památkový ústav, aby upozornil na příklady a příběhy nevšedních objevů nebo záchrany památek.

Díla malíře Josefa Mánesa jsou jedním z největších lákadel zámku v Čechách pod Kosířem. Malíř tady žil a pracoval. Zámek se letos po dlouhých letech oprav otevřel návštěvníkům. Ti se navíc vůbec poprvé mohou podívat do některých místností.

„Zámek nebyl nikdy veřejnosti přístupný. Je to deset sálů, vybavených původním mobiliářem. Aspoň z velké části je to mobiliář, který tu byl, když se museli Silva – Taroucové nuceni vystěhovat a jejich majetek se roztahal po celé republice,“ popsal při otevření zámku Břetislav Holásek, ředitel olomouckého Vlastivědného muzea, které se o expozice stará.

Právě díky obrazům slavného malíře se podle něj podařilo opravený zámek přiblížit původní podobě.

„Složité to bylo hodně. Jedna věc nám hodně ušetřila práci. Díky tomu, že ten rod hodně maloval a fotil, tak máme malby a fotografie, podle kterých hledat.“

Salonek hraběnky Gabriely v Čechách pod Kosířem

Olomoucký kraj do zámku a přilehlého parku investoval během šesti let několik desítek milionů korun. Další opravy ho podle sociálnědemokratického hejtmana kraje Jiřího Rozbořila ještě čekají.

„To hlavní bude ještě v jednom z křídel. Hotelová kapacita zhruba 52 míst v 16 pokojích a restaurace Aby to bylo ještě atraktivnější, tak tu bude bazén a wellnes.“

Opravený zámek chrání řada bezpečnostních opatření.

„Můžete tady vidět nejrůznější pohybová čidla, čidla proti tříštění skel. Je tady kamerový systém, který bude připojen na policii k pultu centrální ochrany. Bude tady také noční služba. Snažíme se maximálně chránit ty předměty a doufáme, že to bude dostačující,“ popisuje kastelán Martin Váňa.

autor: tas
Spustit audio