Zámek v Chropyni představuje hračky a nábytek malých aristokratů

25. květen 2011

Svět dětí na šlechtických sídlech - tak se jmenuje nová expozice, která je nově přístupná v přízemí chropyňského zámku. Výstava v režii Muzea Kroměřížska nabízí ke shlédnutí předměty zapůjčené především ze sbírek moravských hradů a zámků.

Návštěvníci tak najdou v prostorách chropyňského zámku hračky, školní potřeby, křtící soupravy, oblečení, dětský nábytek, obrazy, grafiku nebo knihy věnované výchově mladých šlechticů.

Na chropyňském zámku je k vidění také dětský nábytek

Celou výstava rámuje spousta obrazů s vyobrazením dětí. Návštěvníkům ale mohou malé postavičky připadat poněkud zvláštní. „Malíři se dlouho vypořádávali s tím, jak zachytit děti,“ vysvětluje kurátorka výstavy Markéta Mercová, „dávali jim často dospělé obličeje a malovali je v dospělých pózách. Také je těžké rozeznat chlapečky od holčiček, protože až do čtyř let se dřív oblékali do stejných šatiček.“

Kurátorka výstavy Markéta Mercová u historických saní

Na výstavě samozřejmě nechybí ani staré hračky, některé mohou příchozí překvapit. „Jsou tady například puzzle z 19. století,“ prozrazuje kurátorka Mercová. Staré puzzle i další exponáty si mohou všichni mohou v chropyňském zámku prohlédnout až do 25. září.

autor: pes
Spustit audio