Zámek v Tovačově má po desítkách let opět knihovnu. Obnova se povedla díky mecenáši

10. září 2022 09:01

Součástí zámku v Tovačově na Přerovsku je po několika desítkách let opět knihovna. O tu původní z 16. století památka přišla po svém znárodnění. Obnovit se ji podařilo díky mecenáši, který zámku věnoval zhruba 400 svazků zeměpisné a zemědělské literatury z poloviny 19. století.

Knihovna je pro návštěvníky zámku letošní novinkou. Její obnovení kastelánku zámku Květu Zajícovou, která v nastávajících komunálních volbách kandiduje za Nezávislé, velmi potěšilo.

„Byl to můj sen už od té doby, kdy jsem nastoupila do funkce kastelánky. Původní zámecká knihovna, která je uložena v Národní knihovně v Praze, je tak raritní, že se nám sem nikdy nevrátí zpátky. Tak jsem chtěla, aby tady vzniklo něco podobného. A toto je takový první krok,“ říká Zajícová.

Knihovna je teď umístěná ve Sněmovním sále, který je vybavený vyloženě k odpočinku. Jsou tu kamna, křesla a stoly s kávovým servisem. „Cimburkové v 15. století, kteří zde byli, tak tyto sály využívali jako jednací, kdežto ti poslední majitelé už to využívali trošičku jinak jako takovou klidu čas,“ popisuje Zajícová.

„Původní zámecká knihovna, která je uložena v Národní knihovně v Praze, je tak raritní, že se nám sem nikdy nevrátí zpátky.“
Květa Zajícová, kastelánka zámku v Tovačově

Knihovnu chtějí tady na zámku dále rozšiřovat, a to především o literaturu, která se týká zámku a jeho okolí. V budoucnu tu plánují vybudovat i studovnu.

Spustit audio